Allt om Kaffebönor

Kaffebönor är i grunden ett rött bär som växer på buskar eller träd i länder som Colombia och Vietnam. Träden som bäret växer på kan bli upp till 10 meter höga samtidigt som buskarna är ganska små. Trotts att bäret delvis växer på träd brukar man referera till att bäret växer på buskar. När börjat har mognat med sin röda färg plockas det ifrån busken och påbörjar processen för att bli kaffebönor.

Färska kaffebönor

Idag fick ungefär 60 stycken olika sorters kaffe, där två är de mer betydande; Arabica och Robusta. Arabica kaffet är det kaffe som produceras mest i världen, ungefär 65% av allt kaffe. Arabica bönan upptäcktes först i Kongo och har sedan spridit sig runt om i Afrika, Indonesien, Vietnam och vidare.

Robusta utgör ungefär 35% av allt kaffe och en mer robust och kraftig smak än den bilda nyansrika Arabica bönan. Robusta används främst till mörkrostat kaffe, espresso eller kaffe i fransk stil. Genom att använda Robusta går du mer crema i espressokaffet.

För att kaffeplantan ska trivas bra behövs stora mängder nederbörd, ungefär 1500 till 2000 millimeter per år. Arabica trivs bäst i temperaturer kring 15 till 24 grader celsius, samtidigt som Robusta vill ha det lite varmare med 24 till 30 grader.

Kaffeplantan behöver mycket nederbörd för att kunna växa, omkring 1 500–2 000 mm per år. Temperaturen kan växla: Då det gäller Arabica ska den vara 15–24˚C och då det gäller Robusta 24–30˚C. Kaffebusken är nämligen mycket känslig för frost.

Är kaffe en böna?

Nej, kaffe är i grund och botten ett bär som växer på antingen en buske eller träd i varma länder som Colombia och Vietnam. Bäret kan kännas igen på sin röda färg ifrån bilden här ovan, vilket visar att bäret är moget och redo för att skördas.

När bäret sedan har skördats följer en process där man tillslut tar ut kärnan ifrån bäret. Det är rostningen av denna kärna som sedan leder till det vi idag känner till som kaffebönan.

Varför köper man kaffebönor?

För många som är entusiastiska i kaffe så gör det stor skillnad för ditt kaffe att dricka kaffe med nymalda bönor mot att köpa färdigmalda bönor ifrån din närbutik. När kaffet mals frigörs oljor som ligger lagrade i bönorna. För att få ut maximal smak i ditt kaffe vill du ta till vara på oljan och få med den i din kaffebryggning. Det färdigmalda kaffet i butik saknar oljorna som frigörs vid malning då de legat malda i sin behållare en längre tid. Så för att sammanfatta sitter det väldigt mycket smak i kaffebönorna när de mals med din kaffekvarn direkt innan bryggning. Något som avtar med tiden ju längre de dröjer mellan malning och bryggning.

Vart köper man kaffebönor?

Idag kan du köpa hela kaffebönor i de flesta närbutiker. Tänk dock på att de kan vara länge sen dessa kaffebönor är rostade. Precis som med att smaken avtar ju längre tiden är mellan malning och bryggning, avtar även smaken ju längre det går ifrån att de rostat till malning.

Vill du få ut maximal smak av dina kaffebönor när du använder din kaffekvarn, rekommenderar vi att du besöker ett lokalt rosteri där de rostats i närtid. Då är oljorna bevarade som bäst i bönorna och du kommer att få ut maximal smak på ditt kaffe när du maler det.

Har du inget lokalt rosteri där du bor finns det även flera företag där du kan prenumerera på ditt kaffe. Då får du nyrostat kaffe hem till din brevlåda en gång per månad. Detta är tyvärr inget vi testat själva här på kaffekvarnen. Vi har dock hört och läst mycket gott om förtaget Kafferosteriet Koppar och deras prenumeration.

Vilka hela kaffebönor är godast?

Att svara på vilket kaffe som är godast är högst individuellt. Busken där kaffebäret växer förekommer på olika höjd över havet beroende på vart i världen du befinner dig i. Likt hur vinbäret växer och påverkar smaken av hur vinet blir, påverkar också klimatet hur kaffebäret kommer att sätta smak på ditt kaffe.

Som beskrivet i början på denna artikel finns det skillnader på olika kaffebönor och vad de används till. Så vi rekommenderar att du testar dig fram till det kaffe som du gillar bäst. Generellt sett har vi i Sverige en förkärlek till det mörkrostade kaffet, vilket gör att Robusta bönan skulle vara bättre lämpad om du vill hitta en god kaffeböna.

Planerar du att köpa hela kaffebönor och mala själv? Om så är fallet, rekommenderar vi att du läser vår guide till; Kaffekvarn bäst i test. Vi går igenom en rad olika maskiner, skiljer på elektriska och manuella, samt beskriver deras för och nackdelar.

Källor

Kaffekvarn. net – Från böna till kaffe
Paulig.fi- Kaffeodlingar och kaffesorter