Allt du behöver veta om kapselmaskiner

Kapselmaskiner är i praktiken enkla. Allt du som användare behöver göra är att fylla på vattentanken till maskinen. Lägg i din kapsel och tryck sedan start. Två minuter senare har du en färsk kopp kaffe redo för dig.

Men hur fungerar egentligen en kapsel kaffemaskin? Och vad är det som händer i maskinen när du aktiverar den? I detta inlägg går vi igenom allt du behöver veta om kapselmaskiner.

1. När du placerar din kaffekapsel i maskinen och stänger den blir det ett litet hål i kapsel.

2. När du startar kaffet pumpas vatten ifrån behållaren till ett element som värmer upp vattnet.

3. Vattnet åker sedan vidare ifrån elementet och pressas igenom kapseln.

4. Nedanför kapsel finns ibland ett filter som kan fånga upp eventuellt kaffesump som kan råka följa med. Kaffet rinner självklart dock igenom detta filter.

5. Ditt bryggda kaffe rinner ner i kaffekoppen och du kan avnjuta en ny god kopp kaffe.

Så generellt brygger alla kapselmaskiner kaffet på samma tillvägagångssätt. kaffepodden punkteras av en nål, maskinen värmer upp vatten och under tryck, pressar det genom kaffet. Och ut kommer en nybryggd kopp kaffe.

Allt du behöver veta om kapselmaskiner

Kapselmaskinerna har gjort det väldigt enkelt att snabbt brygga en kopp kaffe utan att behöva mäta upp hur mycket kaffe och vatten som behövs. Allt du behöver göra är att lägga i en kapsel och trycka på start.

Det finns dock vissa skillnader i hur olika företag brygger sitt kaffe genom kapslarna. I denna artikel tar vi upp två kända varumärken som har många likheter mellan varandra. Men samtidigt har en del olikheter i hur kaffet utvinns ifrån kapseln.

Keurig kapselmaskin

Vad är en keurig bryggare?

Keurig bryggare är tidigare varianten av en kapselmaskin. Keurig eller K-cup systemet är utformat för att endast brygga för en kopp kaffe, te eller varm choklad.

Genom att använda en vakuumförseglad kaffe kan kaffet bevaras längre och man får ut mer smak ifrån kaffet på sådant sätt.

K-cupen är ofta tillverkad i kartong och förseglad med antingen aluminium eller plast. Kapseln kan fyllas med bland annat kakao, kaffe eller te. Vilket ger en bra variation av vad du kan göra med din kapsel. När kapseln sätts i maskinen punkteras ett hål i den vakuumförseglad kapseln. Varmt vatten pumpas sedan genom kapseln under ett högt tryck. Det höga trycket gör att kaffe och aromer extraheras och du får en nybryggd dryck.

Visste du att genom att pressa varmt vatten genom kaffe kan så kallat Creama bildas. Creama är … och du kan läsa mer om det här……

Keuriger maskinerna kommer med en löstagbar behållare för vatten, samt ett kolfiber filter vilket hjälper dig att rena vattnet. När du köpt hem din kaffemaskin står det i bruksanvisningen att du ska fylla behållaren med kallt vatten och brygga igenom systemet två gånger utan en kapsel. Det här gör att eventuella biprodukter som finns kvar i systemet sköljs bort.

Keurig kaffemaskinen uppfanns 1981 med målet att endast brygga en kopp kaffe. 1997 patenterades Keurig kaffemaskinen av Keurig Dr Pepper Inc och är fortfarande en populär kapselmaskin på marknaden idag.

Kapselmaskinerna ifrån Keuriger kommer i två varianter.

Keuriger 1.0 kapselkaffe

Keurig 1.0 är ursprungmodellen och fungerar endast med de så kallad K-Cup poddarna som finns att köpa. K-Cup poddar har etablerat sig på marknaden och kan köpas på flera platser. Så genom att välja en Keurig modell 1.0 kommer du ha ett stort utbud av olika kapslar till din kapselmaskin.

1.0 modellen har också en löstagbar behållare för vatten. Så när du ska brygga ditt kaffe kan du alltid fylla behållaren med nytt kranvatten istället för att låta de stå i behållaren och riskera ta smak ifrån plasten ifrån vattenbehållaren.

Keuriger 1.0 kapselkaffe

Keurig 1.0 kommer också med en inbyggd timer. Det här gör att du inte behöver oroa dig för att glömma kaffet på. På så sätt kan du minska risken för överhettning samt att du sparar på energikostnader.

Kapselmaskinen klarar att brygga upp till 3dl i en bryggning. Vilket motsvarar 1 kopp kaffe i normal storlek.

Keuriger 2.0 kapselkaffe

Keuriger 2.0 är lite dyrare än 1.0 modellen. Men den har även några extra funktioner som många kan lockas av till kapselmaskinen.

Kapselmaskinen av modellen 2.0 fungerar både med K-Cup och My K-Cup återanvändbara filter. Något som gör att du som kaffedrickare har större möjlighet att styra ditt kaffe.

Keuriger 2.0 har större vattenbehållare än 1.0. Så att du slipper fylla på behållaren lika ofta. Den har också precis som sin lillebror, en inbyggd timer som gör att kapselmaskinen stänger av sig själv efter två timmar.

Flera Keuriger 2.0 erbjuder också alternativ på maskinen för att exempelvis styra styrkan på kaffet. Några 2.0 modeller erbjuder till och med möjligheten att kunna styra temperaturen på ditt kaffe. Maskinerna ifrån 2.0 modellen har också oftast touchscreen när lillebror har manuella knappar.

Nespresso kapselmaskin

Vad är en Nespresso bryggare?

Nespresso maskiner har många likheter med Keuriger på sådant sätt att bägge brygger kaffe med hjälp av att pressa varmt vatten genom en kapsel med kaffe i.

Bägge maskiner kan ha en avtagbar vattentank vilket fylls med vatten.

Något som skiljer Nespresso bryggare ifrån Keuriger bryggare är framförallt hur Nespresso brygger sitt kaffe. Eller rättare sagt, vad som händer med kaffet i kapseln under bryggning.

Hur brygger Nespresso kaffe?

När du sätter i din kapsel i kaffemaskinen punkteras ett hål i kapseln. När vatten sedan börjar pressas genom kapseln börjar kapseln dessutom att rotera. Vatten pressas emot mitten av kapseln och rotationen gör att kaffet pressas ut emot sidorna ihop med vattnet. Så nästa gång du brygger en Nespresso, kolla på kaffet i kapseln så ser du hur det blivit ett större hål i mitten och mindre hål ut med sidorna. Vilket är en effekt av att vattnet och kaffet pressas emot kanterna och vattner kan sedan rinna ner i ditt kaffe.

Något som gör Nespresso kaffe lite unikt är att även ifall kapseln har kaffe i sig och har legat ett tag. Så kan Nespresso maskiner ändå lyckas få Creama att uppstå. Kortfattat är Creama koldioxiden som tar sig ut ifrån kaffebönorna och bildar en ungefär krämig skumkrona ovanpå kaffet. Det här brukar vanligtvis endast bildas när kaffet är nymalet och relativt nyrostat. Samt att man brygger en espresso; en packad puck med kaffe där kaffe pressas igenom under högt tryck.

För och nackdelar Nespresso

En av nackdelarna med Nespresso är mängden kaffe du får ut. Vill du göra espresso med din Nespresso får du ut ca 4 cl kaffe på 7,5 gram kaffe i podden. Medan rekommenderat för att brygga en dubbel shot av espresso är ca 18 gram kaffe till 32 gram vatten.

En annan är att Nespresso ofta har väldigt mörkt rostat kaffe i sig, även ifall du väljer poddar med mindre mörkrostat kaffe i. Generellt gillar man mörkrostat kaffe i Sverige. Vilket gör att Nespresso skulle tilltala större delen av befolkningen. Gillar du dock styra hur hårt rostat kaffet är kanske inte Nespresso är för dig. Mörkrostat kaffe kan tyvärr upplevas väldigt bittert. På bilden nedan kan du se skillnaden på hur mörkrostat Nespressokaffe vanligtvis är i förhållande till nymalet kaffe till espresso.

Samtidigt har Nespresso kapselmaskin blivit väldigt populär i många hushåll. Och uppenbarligen tilltalar enkelheten att bara behöva lägga i en kapsel och trycka på start, väldigt många människor.

Källor till artikel

 1. Kockhuset – Hur fungerar en kapselmaskin. 2023
  https://kockhuset.se/hur-fungerar-en-kapselmaskin/
 2. Roasty Coffee – KEURIG 1.0 VS 2.0 – LET’S COMPARE AND CONTRAST THESE MODELS. 2023
  https://www.roastycoffee.com/keurig-1-0-vs-2-0/’https://www.roastycoffee.com/keurig-1-0-vs-2-0/
 3. Era of We – Vem uppfann Keurig kaffemaskinen?. 2022
  https://www.eraofwe.com/coffee-lab/sv/articles/vem-uppfann-keurig-kaffemaskinen
 4. Serious Eats – Should You Buy a Nespresso Machine?. 2023
  https://www.seriouseats.com/nespresso-coffee-machine-review-6265400

Lämna en kommentar