Vill du lära dig allt om kaffe? Visste du att kaffe ursprungligen är ett bär vilket växer på buskar? Det får sedan ligga på tork tills dess att fruktskalet har torkat och kan tas bort ifrån kärnorna. Det är sedan kärnan som rostas för att bli de kaffebönor vi maler för att göra vårt kaffe.
Vill du veta mer hur kaffet vi vet idag blir till kan du läsa de i artikeln Från böna till kaffe.
Kaffets historia
Det kan sägas att kaffet upptäcktes i etiopien på 900-talet när en fåraherdes såg efter sina får uppe i bergen.
Fåraherden upptäckte att hans får åt på en röd frukt ifrån låga träd, vilket fick fåren att bli energiska. Nyfiken som herden blev testade han frukten och även han blev energisk.
Herden plockade med sig de röda frukterna och gav till en munk i ett närliggande kloster. Munken uppskattade inte denna gåva och kastade dem i elden. Herden och munken märkte att den aromisk doft började sprida sig ifrån brasan, vilket lockade andra personer in till rummet. Munkarna tog de rostade bönorna ut ifrån den brinnande elden, malde dem, blandade med varmt vatten och hade på så sätt skapat den första koppen kaffe.

Det är en av de flera legender som finns om kaffets ursprung. Faktum är att den första skriften som publicerade om kaffe skedde först på 1600-talet. Så att det var en fåraherde vars får blev energiska är nog mer en saga än en historia. Men mycket tyder på att kaffebönan har sitt ursprung i Etiopien och omgivande länder.
Det finns även sägner som beskriver att kaffet började spridas genom att man la råa bönor i vatten och drack som dryck. Eller så krossades bönorna och kunde blandas med bland annat djurfett för att ätas under långa vandringar. Arabiska halvöar började odla kaffebönor efter att nyheter om bäret hade börjat spridas i länderna. Turkiet importerade kaffe och sägs vara det första landet som rostade sitt kaffe. De valde sedan att krossa bönorna och koka dom i vatten, en enkel bryggmetod som fortfarande används idag. Vill du veta hur du kan brygga gott kaffe själv? Läs gärna vår guide; Dosering av kaffe.
Det finns många sagor som beskriver vart kaffet kan ha kommit ifrån, men det är ingen som vet helt säkert vart det startade.
Något vi vet är att under 1600-talet så spreds kaffet till Europa och är idag en av världens viktigaste handelsvaror. I början betraktades kaffet som en medicinsk och religös dryck. Det första europeiska kaffehuset öppnades i Venedig, en stad som handlade mycket med Orienten. Detta blev starten på dagens caféer som idag är spridda över hela Europa.

1675 fanns det över 3000 kaffehus endast i England. Dessa kaffehus blev viktiga platser för diskussioner inom politik, religion och handel. Kung Chales II försökte flera gånger stänga ner de olika caféerna.
”[Coffeehouses are] places where the disaffected met, and spread scandalous reports concerning the conduct of His Majesty and his Ministers.”
Kung Charles II
Så sen som 1685 kom kaffet till Sverige. Det anlände till Göteborg med att en person tagit med sig ett halvt kilo kaffe. Ifrån år 1687 kunde kaffet handlas som medicin på Apoteken runt om. Drycken kaffe var mycket dyr och handlades endast av förmögna människor och framförallt män.
I Sverige växte handelsvaran snabbt vilket störde ut övrig handel i landet. Det här gjorde att under fem olika tillfällen förbjöds kaffet i Sverige. Sista gången kaffet förbjöds var mellan 1817 och 1822 vilket var under perioden vårt kända “kaffegille” uppstod. Man smög helt enkelt ut i skogen i hemlighet för att dricka sitt kaffe.
Kaffe idag
Idag är kaffe en av världens mest populära drycker. Det dricks ungefär 400 miljarder koppar kaffe varje år, där Finland dricker mest med 1252 koppar kaffe per dag och invånare. Sverige tar andraplats med så mycket som 1211 koppar.

Kafferosterier i Sverige ökar hela tiden och det ger dig möjligheten att testa en mängd olika kaffe. Genom att styra hur länge bönorna rostar så kommer det även att påverka smaken av kaffet.
Är du på jakt att hitta ett riktigt gott kaffe som finns i det flesta lokala matbutikerna rekommenderar vi Arvid Nordquist kaffe. Arvid Nordquist kaffe kommer ifrån certifierade kaffeodlare som garanterar odling med hänsyn till människa och miljö
Allt vårt kaffe kommer från hållbart certifierade kaffeodlare som garanterar odling med hänsyn till människa och miljö. Vi rekommenderar att ni testar deras Eco hela bönor vilka också finns som Eco malda bönor. Självklart tycker vi såklart att du bör mala dina egna bönor. Har du inte en egen kaffekvarn? Läs gärna vår guide; Kaffekvarn bäst i test.
Koffeinfritt kaffe
På senare år har koffeinfritt kaffe vuxet sig fram och blivit allt vanligare i hemmet. Det koffeinfria kaffet tillverkas genom att extrahera koffein ifrån bönan medan den är grön och sedan behandlar den med processer som liknar de vi använder för vanligt kaffe.

Vid extration av kaffein går det använda tre olika metoder; organiska lösningsmedel (diklormatan och etylacetat), vatten eller koldioxid (CO2 i flytande eller superkritiskt tillstånd).
Vill man bevara så mycket smak som möjligt av kaffet är den främsta metoden att använda sig koldioxid. Detta gör så att kaffets aromatiska egenskaper är i ett oförändrat tillstånd.
Metoden fungerar på ett sådant sätt att bönorna fuktas med ånga och/eller vatten tills de når en fukthalt på 30-50%. Där efter placeras bönorna i en cylinder med koldioxid. Under detta tillstånd kan man extrahera koffeinet på ett selektivt sätt. Koldioxiden kan sedan separeras ifrån produkten med hjälp av vatten, vilket trycksätts på nytt och återanvänds.
Efter detta läggs det koffeinfria kaffet på tork.
Källor:
Lavazza – K som i koffeinfritt
Arvid Nordquist – Vårt hållbarhetsarbete
Kaffets historia – Kaffeguiden
Kaffets historia – Jura