Dosering av kaffe

När det kommer till dosering av kaffe varierar det både mellan olika bryggmetoder och personliga preferenser. Vi här på kaffekvarnen har via testning tagit fram dosering utifrån hur vi tycker att kaffe bryggs bäst.

För att förenkla lite har de flesta ett traditionellt kaffemått i sina hem. Ett kaffemått rymmer 6 gram malet kaffe. Det finns ibland även kaffemått som rymmer 7 gram malet kaffe. Om du är ägare av ett sådant mått, häll i lite extra vatten för varje mått av malet kaffe du använder.

Dosering av kaffe

Vi vill uppmärksamma er att mängden på allt är ett riktmärke eller tumregel. Kaffets vikt kan kan påverkas av ursprunget och rostningsgrader av kaffebönan. Så om du vill vara riktigt noggrann rekommenderar vi att du själv testar dig fram till den mängd du föredrar. Men även väg hur mycket ett kaffemått med de malda kaffet i väger. Men vi hoppas att guiden nedan kan hjälpa dig att hitta en dosering av kaffe som du gillar. 

Relaterande artiklar

Visste du att kaffet kan bli godare om du maler det själv? I vår artikel med flera bra kaffekvarnar guidar vi fram till en som kan passa dig.

Dosering av kaffe vid elektrisk bryggning

Vid elektrisk bryggning (filterkaffe, perkulator osv) rekommenderar vi fördelningen av kaffe och vatten enligt tabellen nedan. Storleken på kaffekoppar varierar i våra hem. Men utifrån den testning vi har gjort, tycker vi att om du följer denna tabell, kommer du få en lagom god mängd kaffe. 

Antal personerMängd kaffe (g)Antal måttMängd vatten (dl)
11222
22444
33666
44888
5601010

Dosering av kaffe vid manuell bryggning

När det kommer till manuell bryggning (handbryggning) av kaffe, så finns det mer möjligheter att experimentera med den doseringen. Om man vill experimentera rekommenderar vi att man först följer tumreglerna för elektrisk kaffebryggning. När det kommer till handbryggning brukar vi själva landa på att man har 16 gram kaffe till 250 gram vatten enligt tabellen nedan. Vi här på kaffekvarnen tycker att denna dosering fungerar till nästan alla typer av handbryggning. Vanligast är att vi använder presskanna, men tycker även att det fungerar bra till aeropress eller pour-over. 

Antal personerMängd kaffeMängd vatten
116 gram250 gram
13 msk2,5 dl

När du själv har vant dig vid doseringen för handbryggning kan det vara kul att börja experimentera med doseringen. Kom bara ihåg att hålla koll på förhållandet mellan vatten och kaffe. Men testa gärna olika doseringar till olika typer av kaffe som t.ex. ljusrostat eller mörkrostat.

Hjälpmedel dosering av kaffe

För att konsistent göra gott kaffe rekommenderar vi att du köper en våg som du kan mäta upp både mängden vatten och kaffe.

Genom att använda en våg när du brygger ditt kaffe kan du vara säker på att utkomsten av ditt kaffe bör alltid vara likadan.

Det som skulle kunna göra att utkomsten av kaffet skiljer är åldern på kaffet eller hur varmt vattnet är när du häller det över bönorna. För varmt kaffe kan skålla bönorna och göra att de kommer smaka annorlunda efter bryggning.

Vi rekommenderar att du använder kaffe strax under 95 grader för att kaffet ska bli riktigt gott.

Förenklat så ligger kaffet alltid i vattnet och extraherar vid presskanna. Det här gör att kaffet kommer ta väldigt mycket smak om de får ligga och extrahera för länge.

Samtidigt som om kaffet tar långt tid att rinna igenom vid Pour over så är kaffet troligen lite för finmalet och kan göra att kaffet blir väldigt beskt och skarpt i smaken.


Källor

Egen testning på kaffekvarn.net
Kafferosteriet koppar – Dosering rätt för ett godare kaffe

Lämna en kommentar