Kaffe och din mage

Märker du ibland att din mage kan reagera kraftigt på kaffe? Samtidigt som andra dagar händer ingenting alls? Det finns en orsak till detta!

I en artikel ifrån expressen 2015 så skriver dom att förutom den vätskedrivande effekten koffein har på kroppen, så har forskning också visat att koffein har en laxerande effekt. Denna effekt stimulerar tarmkanalen på ett liknande sätt som mat gör för magen, efter en större måltid.

Eftersom koffein även kan ha en syrlighet i sig vilket bidrag till att vi kan bli mer lösa i magen. Syra i maten påverkar nämligen produktionen av gallvätska som sedan går ut i tarmarna och gör att vi blir lösa i magen. Häller du då även i sötningsmedel i kaffet kan detta spä på effekten av att bli lös i magen. Fruktosen som finns i sötningsmedlet kan också ha vissa laxerande effekter, vilket förhöjer effekten koffeinet ger oss.

Kaffe och tarmarna

I en annan studie som MåBra har gjort, menar man att det inte alls är koffeinet som gör att vi får behov av att gå på toaletten. I en studie de refererar till gjorde man en undersökning på råttor där man undersökte hur tarmarna reagerade när de fick koffein. Det man märkte är att kaffet skapar sammandragningar i både tjocktarm och tunntarm. Vilket är det som egentligen gör att vi känner ett behov av att gå på toaletten. Man kunde även se att bakterienivån i tjocktarmen minskade, vilket påvisar att kaffe är antibakteriellt.

Kopp kaffe

Det som var spännande i deras upptäckt var att även ifall råttorna fick med eller utan koffein, så hade de samma effekt på tarmarna. Så utifrån deras studie så är det inte koffeinet i sig som sätter igång vår mage, utan något annat man inte har lyckats att identifiera. Det man tror är att det sker ett samspel mellan bakterierna i tjock och tunntarmen vilket skapar känslan av att det trycker på och vi vill uppsöka toaletten.

Kan kaffe vara bra för magen?

I studien gjord av MåBra skriver de om hur man börjat undersöka att använda kaffe som en behandling mot förstoppning hos bland annat personer som genomgått en bukoperation. Man har också börjat undersöka mer kring hur man kan minska eller kontrollera bakterietillväxten som sker i tarmen.

Däremot vet man från tidigare forskning att kaffe har många andra hälsofördelar, bland annat är det bra för leverfunktionen. Det är också kopplat till ett längre liv.

Källor

Livsmedelsverket – Koffein
Huffpost.com – Why Does Coffee Make You Poop?
MåBra.com – Därför blir du bajsnödig av kaffe – och det beror inte på koffeinet!

Lämna en kommentar