Kaffedrycken Cappuccino

Kaffedrycken Cappuccino är en kaffedryck som består av espresso, varm mjölk och skummad mjölk. Drycken härstammar ifrån Italien och är väldigt populär världen över. Cappuccino serveras vanligtvis i en kopp och har en hög andel skummad mjölk, som ger den en ljusbrun färg och en krämig textur. Cappuccino är en av de mest populära varianterna av espressobaserade kaffedrycker och den är mycket uppskattad för sin balanserade smak och sitt mindre koffeininnehåll.

Hur uppfann man Cappuccino?

Cappuccino är en italiensk kaffedryck som härstammar från staden Trieste i norra Italien. Den första kända nämnden av cappuccino finns i en bok från 1900, där den beskrivs som “en kopp kaffe med skummad mjölk och en skiva choklad”. Cappuccino blev populär under 1930-talet i USA och i Europa, där den serverades som en dessert efter middagen.

Relaterande artiklar

För att mala kaffe till espresso behöver du en bra kaffekvarn. I vår artikel Bästa kaffekvarnen för espresso guidar vi dig till ett bra val för dig.

Cappuccino har sitt namn från Kapuziner-munkarna, som använde en liknande dryck som en del av sin dagliga fasta. Drycken bestod av espresso och varm mjölk, och den täcktes med ett lager skummad mjölk som liknade munkarnas kapuschonger. Cappuccino blev snabbt populär som en vardagskaffedryck och den finns idag på kaféer och restauranger världen över.

Hur gör man Cappuccino hemma?

För att göra en cappuccino hemma behöver du följande:

 1. Espressobryggare eller moka-kitt
 2. Espressobönor
 3. Mjölk
 4. Skummare (valfritt)

Så här gör du:

 1. Börja med att brygga en espresso. Använd en espressobryggare eller en moka-kitt, och följ instruktionerna för att brygga en espresso.
 2. Värm upp mjölken. Häll mjölken i en kastrull och värm den över medelhög värme tills den är varm. Använd en skummare om du har en, och skumma mjölken tills den har den konsistens du önskar.
 3. Fyll en kopp med den varma espresson. Häll sedan över den varma mjölken och toppa med skummad mjölk om du vill.
 4. Servera genast medan drycken är varm. Du kan också toppa cappuccinon med en skvätt chokladsirap eller strösocker om du vill.

Det är viktigt att du använder riktiga espressobönor och riktig mjölk för att få den bästa smaken på din cappuccino. Du kan också experimentera med olika mängder mjölk och espresso för att hitta den perfekta balansen för din smak.

Mjölken i Cappuccino

Mjölkens fettinnehåll kan påverka smaken och konsistensen på cappuccinon. Mjölk med högre fettinnehåll ger en sötare smak och en krämigare konsistens, medan mjölk med lägre fettinnehåll ger en mer mager och lättare smak.

Kaffedrycken Cappuccino

Om du vill ha en krämig och söt cappuccino kan du använda mjölk med högre fettinnehåll, till exempel 3,5% eller 4%. Om du vill ha en magrare och lättare cappuccino kan du använda mjölk med lägre fettinnehåll, till exempel 1% eller 2%.

Det är också viktigt att notera att mjölk med lägre fettinnehåll kan vara svårare att skumma, så du kan behöva använda en skummare eller en stavmixer för att få den önskade konsistensen. Experimentera gärna med olika mjölksorter för att hitta den perfekta balansen för din smak.

Tillbehör till Cappuccino

Det finns många tillbehör som passar bra till cappuccino. Här är några förslag:

 1. Bakverk: En kaka eller ett scones passar bra till cappuccinon. Du kan också prova en croissant eller en kanelbulle.
 2. Choklad: En skvätt chokladsirap eller en skiva mörk choklad passar bra till cappuccinon. Du kan också prova att toppa drycken med en skvätt chokladkonfekt eller en chokladmousse.
 3. Friskt bröd: Ett gott och fräscht bröd passar bra till cappuccinon. Du kan till exempel prova en baguette, en focaccia eller en ciabatta.
 4. Småkakor: En kaka eller en kakbit passar bra till cappuccinon. Du kan till exempel prova en biscotti, en petit four eller en lussekatt.
 5. Frukt: En skiva färsk frukt passar bra till cappuccinon. Du kan till exempel prova en skiva melon, en skiva apelsin eller en handfull jordgubbar.

Det är också viktigt att notera att det är viktigt att välja tillbehör som passar din personliga smak och preferenser. Experimentera gärna med olika tillbehör för att hitta det som passar dig bäst.

Skiljer Cappuccino sig runt om i världen?

Ja, cappuccinon kan variera lite beroende på var i världen du befinner dig. I Italien, där cappuccino härstammar från, serveras den vanligtvis i en liten kopp och den innehåller oftast ungefär lika mycket espresso, varm mjölk och skummad mjölk. I USA och andra länder kan cappuccinon vara större och innehålla mer mjölk än espresso.

Kaffedrycken Cappuccino

Det är också viktigt att notera att det finns många olika varianter av cappuccino, och det finns ingen “rätt” eller “fel” sätt att göra den. Vad som är en “riktig” cappuccino kan variera från person till person, och det är viktigt att du väljer en version som passar din personliga smak och preferenser.

Liknande kaffedrycker som Cappuccino

Det finns många kaffedrycker som påminner om kaffedrycken cappuccino eller som har liknande ingredienser. Här är några exempel:

 1. Latte: Latte är en kaffedryck som består av espresso, varm mjölk och lite skummad mjölk. Latte har en mildare smak än cappuccino och det finns mer mjölk än espresso i den.
 2. Mocha: Mocha är en kaffedryck som består av espresso, varm mjölk, skummad mjölk och choklad. Mocha har en chokladsmak och den är sötare än cappuccino.
 3. Flat white: Flat white är en kaffedryck som består av espresso, varm mjölk och lite skummad mjölk. Flat white har en mer kraftig smak än latte och det finns mindre mjölk i den.
 4. Cortado: Cortado är en kaffedryck som består av espresso och varm mjölk i lika delar. Cortado har en mild och balanserad smak och den är mindre än cappuccino.

Det är också viktigt att notera att det finns många andra varianter av espressobaserade kaffedrycker, och dessa kan variera beroende på region och tradition. Experimentera gärna med olika för att hitta den som passar dig bäst.

Ljusa eller mörka kaffebönor till Cappuccino

Det finns inget entydig svar på den här frågan, eftersom det beror på din personliga smak. Vissa människor tycker att cappuccinon görs med ljusare kaffebönor har en mildare och sötare smak, medan andra föredrar mörkare kaffebönor för sin kraftigare och rökigare smak.

Nymalet kaffe

Det är viktigt att notera att kaffebönornas färg inte är det enda som påverkar smaken på kaffet. Andra faktorer som kan påverka smaken inkluderar bönornas ursprung, deras sorter, deras bearbetningsmetod och hur de bryggs.

Relaterande artiklar

Vill du testa på att mala ditt eget kaffe för att göra olika kaffedrycker. Vi listar de bästa kaffekvarnarna för dig och ditt hem.

Om du vill hitta den perfekta kaffebönan för din cappuccino kan du prova olika sorter och rost

Källor – Kaffedrycken Cappuccino

Arvid Nordquist – Cappuccino
Kafferosteriet Koppar – Varifrån kommer ordet cappuccino

Lämna en kommentar