Koffeins påverkan

Idag är koffein en av världens mest konsumerade stimulerade medel där Sverige är de land som dricker nästa mest kaffe. Stora mängder koffein kan skapa hjärtklappningar, ge illamående, muskeldarrningar och sömnproblem. På kort sikt kan koffein istället motverka trötthet och ge en känsla av ökat fokus.

Var finns koffein?

Koffein är ett naturligt verksamande ämne i bland annat kaffe, te, maté, mörk choklad och guarana. I produkter som energidrycker och kosttillskott kan det finnas en stor mängd koffein tillsatt. Det betyder att koffein kan bland annat tillsättas som aromämne för att ge en förändrad smak och doft. Cola är också en sådan dryck som kan innehålla en mängd koffein.

Hur mycket koffein får vi i oss?

Hur mycket koffein det finns i olika drycker varierar. Mängden koffein i en kopp kaffe eller kopp te kan variera beroende på styrka, växtsort och växtplats. En vanlig kopp kaffe på ungefär 15cl innehåller ungefär 70 milligram koffein. Samtidigt som en burk energidryck på 25cl innehåller ungefär 80 milligram koffein. En burk cola innehåller så mycket som 40 milligram.

Är koffein farligt?

Livsmedelsverket rekommenderar att gravid kvinnor begränsar sitt intag av koffein till maximalt 200 milligram koffein per dag. Den mängden motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe eller fyra koppar te. Det finns nämligen bevis som säger att koffein på över 300 milligram ökar risken för tidigt missfall. Men det finns även misstankar att koffein över 200 milligram har en påverkan på fostret.

vanliga symptom på för mycket koffein kan vara illamående, kräkningar, magont och diarré. Andra påvisade effekter av för mycket koffein kan också vara sömnbesvär. Som med så mycket annat är människor olika känsliga, vilket gör att man kan inte vara helt exakt med rekommendationerna. Flera människor undviker koffein helt för att de upplever att de inte mår bra av det. Samtidigt som många andra kan dricka flera muggar per dag utan att tycka att de har någon negativ effekt på dom.

Hur vet du om produkten innehåller koffein?

Enligt lag måste en produkt vilket innehåller koffein som ingrediens eller som aromämne alltid anges på innehållsförteckningen på produkten. Drycker som innehåller mer än 150 milligram koffein per liter måste märkas med “hög koffeinhalt. Rekommenderas ej för barn och gravid eller ammande kvinnor”, följt av koffeinhalten i milligram per 100 milliliter inom parantes.

Är du intresserad av att läsa mer om koffein kan du läsa om det på Livsmedelverket.se.

Vad är koffeinfritt kaffe?

Idag är det många som upplever att de behöver en kopp kaffe på morgonen för att piggna till. Sen finns det de personen som av någon anledning undviker kaffe. Det kan vara personer som har sömnproblem, hjärtproblem, är gravida eller är koffeinberoende.

Koffeinfritt kaffe kan tyvärr vara väldigt missvisande. Mer eller mindre all kaffe som beskrivs som koffeinfri innehåller små mängder koffein. Engelskans decaffeination eller “decaf” ger en mer rättvis översättning. Det handlar om att man tagit bort de mesta av koffeinet ifrån kaffet.

Men även ifall koffeinfritt kaffe inte är helt koffeinfritt, innehåller det fortfarande mindre mängder än en vanlig kopp kaffe. En kopp koffeinfritt kaffe innehåller mellan tre till 32 milligram koffein, samtidigt som en vanlig kopp kaffe kan innehålla ungefär 100 milligram. Det finns kaffe som innehåller 0 milligram koffein. Dessa är oftast substitut till kaffe.

Hur framställs koffeinfritt kaffe?

Det koffeinfria kaffet kan framställas på tre olika sätt, där användningen av koldioxid är den vanligaste. Kaffebönorna placeras i en trycksatt tank och kyls ner med hjälp av koldioxiden och kan på så sätt extrahera koffeinet ifrån bönorna. Användningen av koldioxid är idag den främsta metoden för utvinning, då det gör så att de mesta av aromen och smaken stannar kvar i bönorna.

Är koffeinfritt kaffe gott?

Om det koffeinfria kaffet är gott är en omdebatterad fråga. En del personer anser att det inte gör någon skillnad på smaken mellan koffeinfritt och vanligt kaffe. Samtidigt som många personer påstår sig känna stor skillnad.

Framställs det koffeinfria kaffet med hjälp av koldioxid så ska kaffebönorna bibehålla samma smak och arom som vanligt kaffe har. Smaken av kaffe kan dock vara högst personlig och i slutändan är det du som konsument som får avgöra huruvida smaken skiljer mellan kaffe och koffeinfritt kaffe.

Är koffeinfritt kaffe nyttigare?

Kaffe i lagom mängder har bevisat ha en rad olika positiva hälsoeffekter. Dessa effekter har dock inget att göra med själva koffeinet. Däremot har man sett att koffeinfritt kaffe har en lägre ph-nivå än vanliga kaffe, vilket kan över tiden vara skadligt för dig.

Det finns även forskning som visar att ett stort intag koffeinfritt kaffe höjer kolesterol halten i blodet, vilket kan vara skadligt för hjärtat. Det ska dock tilläggas att dessa risker är relativt små.

Är koffeinfritt bättre för magen?

Är du en av de personer som får ont i magen av kaffe? Forskning har tagit reda på vad det är i kaffe som kan orsaka magproblem. Det har visat sig att varken koffeinfritt kaffe eller magvänligt kaffe hjälper dig med känslig mage. Otippat nog är mörkrostat kaffe i form av exempelvis espresso det som är bäst för din mage.

Vill du lära dig mer om vart kaffe kommer ifrån och hur du maler ditt kaffe till din smak. Eller är du kanske på jakt efter en ny eller din första kaffekvarn? Ta i så fall del av följande artiklar:
Kaffekvarn bäst i test
– Malningsgrad av kaffe
Om kaffe

Källor

Livsmedelverket.se – Koffein
Beansincup.se – Koffein så funkar det

Lämna en kommentar