AeroPress

AeroPress

När AeroPressen kom 2004 möttes den med entusiasm ifrån kaffevärlden. Den blev snabbt en populär bryggmetod genom sin enkla bryggning och goda slutresultat

Hur fungerar en AeroPress?

AeroPress är ett cylindriskt rör med en kolv i. I botten av pressen skruvas det fast en filterhållare med ett pappersfilter. Det malna kaffet placeras sen i cylindern ihop med det varma vattnet. Efter att kaffet satt smak på vattnet pressas kaffet långsamt genom pappersfiltret rakt ner i din kaffekopp.

Vad gör kaffet ifrån AeroPress så gott?

Vissa anser att AeroPress gör det bästa kaffet i världen. Men vad är det som gör att det blir så gott? Genom att kaffet pressas med hjälp av lufttryck frigörs mer oljor ifrån kaffet, samtidigt som pappersfiltret hindrar att det kommer sump i din kopp. En AeroPress är dessutom snabb och enkel att både rengöra och att använda. Enligt tillverkaren kan du brygga en god kopp kaffe på 30 sekunder, om du räknar bort koktid för vatten och malning av dina kaffebönor.

Hur rengör du en AeroPress?

När du har bryggt din kopp kaffe tar du enkelt bort plastlocket i botten på cylindern, pressar kaffesumpet ner i din papperskorg och sen sköljer av delarna. För en erfaren kan du göra allt detta på under tio sekunder.

Finns det någon nackdel med Aeropress?

Ja, en stor nackdel är att de kan endast brygga en kopp kaffe i taget. Men eftersom det tar upp till 30 sekunder att bygga en kopp, kan du snabbt brygga två koppar kaffe direkt efter varandra. En AeroPress är även väldigt kompakt och gör den smidig att ta med ut när du campar, eller varför inte när du vill brygga en extra god kopp kaffe på jobbet?

AeroPress

Steg för steg instruktioner

1.

Mal dina kaffebönor till rätt malgrad eller använd ett färdigmalet kaffe. Tyvärr finns inga färdigmalda kaffe i butik anpassat för AeroPress. Välj då istället till vanligt bryggkaffe då de ligger närmst i finkornighet.

2.

Mät upp 17 gram kaffe (3 tsk kaffe eller en rundad AeroPress skopa)

3.

Ställ pressen upp och ner med gummidelen uppåt. För in kammaren i din AeroPress tills gummidelen når nivå fyra.

4.

Lägg i ett pappersfilter i filterhållaren och skölj den med varmt vatten i tio sekunder. Det här hindrar kaffet att ta smak av pappret.

5.

Häll i vatten i din upp och nervända AeroPress.

6.

Häll i ditt varma vatten i behållaren till nivå fyra. Vi rekommenderar att du använder 93 gradigt vatten för detta.

7.

Placera hållaren för pappersfiltret ovanpå behållaren och skriva dit den hårt. Var försiktig så att du inte råkar börja trycka ner behållaren på din press.

8.

Vänd din press upp och ner över din kaffekopp och långsamt pressa kaffet igenom filtret. När du hör ett väsande ljud ifrån pressen är det dags att sluta. Det betyder att allt kaffe har pressats igenom filtret.

9.

Låt din AeroPress stå kvar en liten stund över din kopp för att få med de sista dropparna.

10.

Njut av din kopp kaffe.

Vet du inte hur du ska mala ditt kaffe rätt eller vilket förhållande du ska ha mellan vatten och kaffe när du brygger. Ta då gärna del av våra guider; Dosering av kaffe och Malningsgrad av kaffe.