Chemex

Att servera sitt kaffe i en Chemex kan vara otroligt snyggt.

Den traditionella Chemex bryggaren är gjord helt i glas med en konisk hals, handtag i trä och ett läderband som håller handtaget på plats. Under 1940-talet uppfanns Chemex-bryggaren av en tysk, Peter Schlumbohm. Sedan dess har Chemex mer eller mindre inte förändrats något i utseende. Istället har det kommer liknande behållare i olika storlekar och handtag. Men själva utformningen och tekniken är i stort sett likadan över alla dessa varianter.

Att använda sig av en Chemex kan ta lite tid och förberedelser. Så är en en otålig person som vill ha ditt kaffe snabbt, är Chemex ingenting för dig. Men är du villig att lägga tiden på Chemex, kan du brygga den en otroligt god kopp kaffe.

Hur rengör jag Chemex?

Chemex är att den är enkel att rengöra, då det enda som behövs för brygga en kopp är ett finsiligt papper som sätts i toppen av behållaren. Vilket gör att Chemex är mycket enklare och snabbare att rengöra än vad en franskpress är. Att brygga en kopp kaffe med hjälp av Chemex är inte direkt komplicerat, men kan krävas lite träning för att få det helt rätt. Det du behöver göra är att sätta pappret i toppen på behållaren, häll på ditt malda kaffe och häll på varmt vatten. När du bryggt ditt kaffe kan du ta pappret med kaffesumpet och slänga de. Inget kaffe ligger kvar i det varma vattnet och sätter smak på kaffet. Därför kan även behållaren sättas fram på bordet som den är och användas som serveringskanna.

Skulle det finnas kafferester kvar i botten på din behållare om den råkat stå framme med en liten mängd kaffe kvar i sig. Då kan du enkelt hälla i varmt vatten som täcker botten, så kommer kaffet lossna och kannan bli ren.

Vilka fördelar finns med Chemex?

En av de stora fördelarna vi på kaffekvarnen upplever med Chemex, är smaken. Kaffet blir aningen lättare och mindre beskt, vilket gör att du får ut lite rundare smaker ifrån kaffet. Du kommer ifrån den beska eftersmaken som kan uppstå och har då enklare att kunna känna smaker som exempelvis vanilj, hallon och många andra. Det är en bra och smidig bryggmetod där du verkligen kan få fram smakerna som finns i dina kaffebönor.

Chemex – Steg för steg instruktioner

1. Mal ditt kaffe till filter-finkornighet eller köp färdigmalen kaffe anpassat för elbryggare.

2. Koka upp varmt vatten till mellan 93 och 96 grader.

3. Placera pappersfiltret på toppen av din Chemex

4. Häll på varmt vatten på ditt pappersfilter. Det här hjälper att få bort smaker av papper som kan påverka utkomsten av ditt kaffe. Glöm inte bort att häll ut vattnet som användes för att skölja igenom pappersfiltret.

5. Sätt tillbaka pappersfiltret och häll på ditt nymalda kaffe. Gör en liten grop i mitten av kaffet med hjälp av ett av dina fingrar eller med en liten sked.

6. Häll försiktigt en liten mängd varma vatten på kaffet och låt det blomma i ungefär 30 sekunder eller att inget vatten längre rinner igenom filtret.

7. Börja hälla vatten i en spiral över kaffet. Var noga med att det inte blir för mycket vatten i filtret eller så att du råkar hälla utanför filtret.

8. När rätt utmätt mängd vatten har hällts i din Chemex och allt vatten har runnit igenom filtret kan du lyfta upp pappersfiltret och slänga det.

9. Ställ fram din Chemex och njut av ditt färskbryggda kaffe.

Om du inte vet hur du ska dosera mängden kaffe i förhållande till mängden vatten kan du läsa mer om de i vår guide; Dosering av kaffe.