Franskpress

1852 patenterades en bryggmetod vid namn “Franskpress” av fransmännen Mayer och Delforge. Bryggemtoden går ut på att malt kaffe läggs i en behållare och fylls upp med vatten där de malda kaffet ligger och sätter smak till kaffet. Efter att kaffet fått ligga i det varma vattnet pressas kaffet ner till botten genom en metallsil, med hjälp av en handtag på ovansidan av kannan. Allt kaffe som tidigare har satt smak på vattnet trycks nu ner till botten och hålls kvar där av silen för att undvika att du får sump i din kopp kaffe.

Vad skiljer frankspress ifrån andra metoder?

Det som främst skiljer franskpressen ifrån andra bryggmetoder är att filtret i tillrverkat i metall, till skillnad ifrån andra bryggmetoder som traditionellt bryggkaffe och Hario V60 som använder sig av pappersfilter. Det som metallfiltret gör skillnad är att den låter oljor passera ifrån kaffet och följer med ner i din kopp kaffe. För en del människor så upplevs oljorna som en smakbärare till kaffet, samtidigt som de finns de personer som inte vill ha några oljor i sitt kaffe.

Att använda sig av en franskpress

Genom att kaffet samlas i botten på kannan och hela tiden finns kvar i behållaren under tiden du dricker ditt kaffe, så sätter kaffet fortfarande smak. Det är därför rekommenderat att när du brygger kaffe genom franskpress bör du tömma kannan direkt och inte låta vatten vara kvar i kannan. Kaffet kan då bli väldigt beskt och smaka illa. Planerar du att brygga mycket kaffe och dricka över en längre tid, kan det vara bättre att hälla upp kaffet i en separat behållare och istället förvara det där.

Att använda sig av en franskpress är inte speciellt svårt. Den innehåller visserligen flera delar än exempelvis bryggkaffe eller Hario V60. Men kannan kan vara väldigt trevlig att sätta fram på bordet och efter en stund pressa ner kaffet till botten för att kunna hälla upp kaffe till gästerna.

Rengör din franskpress

Eftersom det blir mycket oljor när du använder dig av en presskanna blir det snabbt skitig och du kan nästan skymta ett tunt lager av olja på insidan av behållaren. Därför är det en god idé att regelbundet köra samtliga tillbehör i diskmaskinen. Det hjälper till att få bort alla oljor som kan sitta på olika delar i presskannan. Se bara till att plocka isär kannan, främst pressdelen, så samtliga delar blir rena. Äger du ingen diskmaskin eller vill göra en snabbrengörning kan hälla lite vatten ihop med diskmedel i presskannan. Drar sedan pressdelen upp och ner flera gånger tills ett skum skapats. Skölj sedan noga ut din presskanna med vatten så att ditt kaffe inte tar någon smak av diskmedlet.

Vad kostar en franskpress?

Som med många produkter kan priset på presskannan variera. Vi själva har valt att använda oss av kannor ifrån Bodum. Vi tycker dessa är estetiskt snygga och håller en hög kvalité. Skulle någon av delarna gå sönder går varje del att köpa separata.

Du kan hitta kaffepressar ifrån bodum här; Bodum – coffee makers.

Franskpress – Steg för steg instruktioner

1. Mal ditt kaffe enligt önskad malning eller använd färdigmalt kaffe anpassat för din bryggmetod. Vet du inte vilken malgrad du borde ha, kan du läsa om det i vår guide; Malningsgrad av kaffe.

2. Häll upp ditt malda kaffe i kannan till din franskpress. I vår beskrivning, Dosering av kaffe, kan du läsa hur mycket kaffe du borde använda i förhållande till mängden vatten.

3. Koka upp vatten till en temperatur mellan 93 och 96 grader. Har du inget sätt att kontrollera temperaturen kan du låta vattnet koka upp helt och sen låta det svalna i ungefär 30 sekunder.

4. Häll upp ungefär en tredjedel av vattnet på kaffet och rör försiktigt om kaffet två till tre varv. Se till att allt kaffe får kontakt med vatten.

5. Låt nu kaffet vila en stund. Du ser att efter en stund har kaffet svält upp och lagt sig uppe på toppen. Då är det dags att långsamt fylla på med resten av vattnet.

6. Låt nu kaffet vila igen, i ungefär fyra minuter.

7. När kaffet har fått vila är det dags att pressa kaffet. Ta då tag i toppen och pressa kaffet långsamt ner mot botten på behållaren.

8. Häll upp ditt nybryggda kaffe och njut.

Alternativ bryggmetod

Vill du testa att med hjälp av din franskpress brygga ditt kaffe på ett helt nytt sätt, rekommenderar vi att du testar dig av James Hoffmans metod. Metoden han brygger enligt har fler moment än den traditionella bryggmetoden med presskaffe, men är absolut värd att testa.

Den ultimata franskpress tekniken