Blomma kaffe

Blomma kaffe

Att blomma sitt kaffe är en term som är vanligt förekommande i kaffevärlden. Men det är inte alltid du ser att kaffet blir blommat, eller att du ens kan blomma kaffet. För de inbitna fantasterna av kaffe så är blomning ett viktigt steg i bryggningen för att göra en god kaffe. Vi kommer här att förklara vad blomming är och när det förekommer.

Blomma kaffe

Blomma ditt kaffe

Att blomma kaffet kan låta lite annorlunda, men det är en viktig del för att få en god kopp kaffe. Blomma kaffet görs genom att du häller över en liten del av ditt varma vatten över de malda kaffet (helst max 96 grader vatten). Vänta sedan i upp till en minut eller tills du ser att det har slutat bubbla i kaffet. Det som bubblar är nämligen koldioxid som tar sig ut ifrån bönorna vilket är kvar att kaffet har rostat. Det är just detta som kallas blomning, när koldioxiden lämnar kaffet och får det att bubbla.

Relaterande artiklar

Guide för att hitta bra kaffekvarnar

När kaffet har fått blomma i upp till en minut så häller du på resten av vattnet som du har mätt upp till ditt kaffe. Att blomma kaffet går också utmärkt att göra med en vanlig kaffebryggare. Då startar du din elektriska bryggare, låter vattnet rinna en liten stund och stänger av din bryggare för ge kaffet möjlighet att blomma.

Varför blomma kaffe?

Det sägs att kaffe innehåller ungefär 1000 olika aromer som sätter karaktär på vårt kaffe. Genom att blomma kaffet släpper vi ifrån koldioxid som kan påverka smakerna och dofterna ifrån kaffet och på så sätt frigöra mer smaker och aromer till vårt kaffe. När du häller på resten av vattnet till ditt kaffe kommer därför dessa aromer hamna i din kopp kaffe.

Inför blomning av kaffe

Har du testat att blomma ditt kaffe men ser inte att något bubblar när du häller på vatten? Man brukar säga att kaffet är som bäst 14 dagar efter att de har blivit rostat. Där efter börjar kaffet försämras och torka ut, vilket också gör att det blir svårare att blomma ditt kaffe. En annan orsak kan vara att du häller på för mycket vatten på kaffet. Kom ihåg att du ska bara hälla på en liten mängd vatten för att blomning ska uppstå. Brygger du manuellt kan ett bra riktmärke vara att precis innan du täcker ditt kaffe med vatten, så slutar du fylla på med vatten.