Köpa kaffekvarn

När jag hade bestämt mig för att köpa min första kaffekvarn var det många tankar som cirkulerade i mitt huvud. Vill jag ha en elektrisk kaffekvarn eller en manuell kaffekvarn? Vad finns det att tänka på när man köper en kaffekvarn? Och flera andra tankar. Jag hade ingen som helst kunskap om kaffekvarnar när mitt intresse för kaffe och kaffekvarnar väcktes. Så jag tänkte dela med mig av den process jag gick igenom när jag bestämde mig för vilken kaffekvarn jag ville köpa.

Köpa kaffekvarn

Scanna marknaden

Det första jag gjorde var att börja se vad det finns för kaffekvarnar på marknaden. Så jag började besöka olika stora konsumentsidor som sålde kaffekvarnar. Kollade lite vad de hade för priser på dom och vilka märken som fanns där ute. Jag började även besöka flera olika nichade sidor som var specialiserade på kaffe och hade ett mycket större utbud av kaffekvarnar och olika tillbehör. Det här gjorde det till viss del svårare att bestämma sig.

I början var det väldigt svårt att veta vad jag behövde lära mig och läsa om. Att scanna marknaden och bara se vilket utbud som finns skapade mig ingen direkt uppfattning om vilken riktning jag vill gå. Det finns nämligen VÄLDIGT många olika kaffekvarnar att köpa. Vissa är billiga och små och andra är stora industriella som troligen levererar är väldigt hög kvalité på malningen.

Vilken prisklass fastnade jag på?

Det finns som sagt väldigt många billiga och väldigt många dyra kaffekvarnar. Så vilken prisklass passar mig? Först och främst beror det mycket på vad du vill ha ut av din kaffekvarn. För min del var jag ganska ny på marknaden och efter sökt runt blanda olika kaffekvarnar bestämde jag mig för att köpa en kaffekvarn för runt 1000 kronor. Att jag fastnade för just denna summan berodde mycket på recensioner ifrån konsumenter på olika sidor och flera kaffekvarnar bäst i test låg runt denna prisklassen. Så för den vardagliga konsumenten och användaren så kändes en kaffekvarn för 1000 kronor ganska lagom.

Manuell eller elektrisk kaffekvarn?

Nu var nästa fråga. Ville jag ha en manuell eller elektrisk kaffekvarn? Bägge har helt klart sina för och nackdelar. Jag kan tycka det är lite charmigt att stå och mala sina kaffebönor för hand. Efter erfarenhet och lärt mig mer på vägen finns det också stora fördelar med att mala det för hand. Du kan enklare kontrollera malningen av bönorna när du maler de för hand. Du får även ut mer smaker ifrån bönorna och riskerar inte att värmen ifrån motorn på kaffekvarnen påverkar utkomsten av bönornas smak. Något du kan få om du använder dig av elektrisk. Men mitt val föll ändå på att köpa en elektrisk kaffekvarn. Eftersom det var min första kaffekvarn så kändes det smidigare och enklare att använda sig av en elektrisk. I den kunde jag mycket enklare veta vilken malgrad jag skulle ha till de olika bryggmetoderna. För på elektriska kaffekvarnar finns det flera som har en indikator som visar till vilken bryggmetod malgraden passar till. Något som inte finns på de manuella. Så det fick bli en elektrisk kaffekvarn.

Vilket malverk vill jag ha?

Så jag vet att jag vill ha en elektrisk kaffekvarn för ungefär 1000 kronor. Det här begränsade såklart marknaden lite och minskade utbudet av kaffekvarnar att välja på. Jag brukar försöka vara lite flexibel i vad jag har för riktmärken på priser. Hittar jag exempelvis en kaffekvarn som kostar lite över min prisklass som har mycket bättre saker som skulle kunna ta malningen till en annan nivå. Då är jag inte helt omöjlig att välja att köpa den kvarnen istället.

Men vilket malverk vill jag ha? Vad skiljer dom åt? I grunden finns det två huvudsakliga malverk; knivar eller kvarn (blades eller burr). Förenklat så skär knivarna sönder bönorna medans kvarnen maler sönder bönorna. Att mala bönorna gör att du får en jämnare malning och får ut mer smak i ditt kaffe. Vill du läsa mer om malverk för kaffekvarnar kan du läsa om det i vår guide; Vad ska jag köpa för kaffekvarn?. Så jag fastnade för att jag vill ha ett malverk som är kvarn eller burr som de också kallas.

På bilden nedan kan du se hur en burr grinder ser ut i min egna kaffekvarn.

Burr grinder
Burr Grinder

Wilfa Svart Aroma

Nu visste jag att jag ville ha en elektrisk kaffekvarn för ungefär 1000 kronor som har ett burr malverk. Nu fanns det inga många kaffekvarnar kvar att välja på. Efter att frågat runt lite hos bekanta som också har kaffekvarnar och sett människor på Instagram som har kaffekvarnar, så valde jag att köpa Wilfa Svart Aroma. Och oj vad jag är nöjd med denna kaffekvarn. Den tar inte jättemycket plats. Den är konsistent i sin malning och den är enkelt att justera malgrad på. Det finns till och med en indikator där du väljer gradtal som hjälper dig att hitta malgrad för vilken bryggmetod du vill mala för.

WilfaSvartAroma
Wilfa Svart Aroma

Wilfa Aroma Svart är utsedd till Bästa alternativ kaffekvarn i våran sammanställning av kaffekvarn bäst i test. Eftersom den inte riktigt når upp till att kunna mala espresso malning och har samma kvalité på malningen som vinnaren Smeg har, så får den tyvärr inte priset som kaffekvarn bäst i test. Men köper du denna kaffekvarn ifrån Wilfa, så kommer du absolut inte ångra dig.

Hoppas att mina tankar när jag letade kaffekvarn hjälpte dig vidare i ditt egna sökande. Läs gärna mer om olika kaffekvarnar i vår undersökning; Kaffekvarn bäst i test.