Rengör din kaffebryggare

Använder du den elektriska kaffebryggare regelbundet utan att rengör din kaffebryggare? Har du någon gång faktiskt rengjort den? Om inte, så kan det vara hög tid för det. I kranvattnet vi använder finns det en viss mängd kalk. Detta kalk kan stanna kvar i vattenbehållaren och rören för kaffemaskinen. Efter ett tag kan de därför vara en god idé att rengöra maskinen så att inte rören kalkar igen. Vi kommer att visa några tips på olika sätt du kan rengöra din elektriska kaffebryggare.

Avkalka din kaffebryggare med ättika

Visste du att ättika är ett väldigt bra medel mot kalk? Rent kemiskt är kalk ett basiskt ämne och bästa sättet för att bryta ner en bas är med hjälp av en syra. Det är här ättika kommer in i bilden. Ättika är något som redan finns i många svenska hem och vi tycker därför att det är en smidig och effektiv lösning för att hantera problemet.

Bild lånad av Ekotipset

Du behöver:
– Ättika
– Vatten

Gör såhär:
1. Häll i 1 dl ättika 24% i 6dl vatten eller 2dl ättika 12% i 5dl vatten, tillsammans ner i behållaren för kaffebryggaren.
2. Brygg igenom ungefär hälften av vätskan, stäng av din kaffebryggare och låt blandningen värka i 10 minuter.
3. Starta kaffebryggaren och låt resten av blandningen rinna igenom
4. Häll ut blandningen i kannan och brygg 3 till 4 kannor med rent vatten för att få bort smaken av ättika som finns kvar.
5. Njut av kaffe ifrån en ren kaffebryggare.

Mögel i kaffebryggaren

Kaffebryggaren är en maskin i våra kök som används väldigt regelbundet. Tack vare att den är varm och behåller en viss fuktighet är det också en plats som mögelporer trivs. Det är inte helt ovanligt att dessa bosätter sig längst kanter och skrymmen, vilket kan orsaka att mögel utbryter i din kaffebryggare. Då kan du inte alltid endast rengöra med ättika. Så var noga med att rengöra och torka rent din kaffebryggare, samt låta den torka istället för att stå kvar och vara fuktig. Flera delar av maskinerna går att köra i diskmaskinen, så det kan vara en bra idé att köra dessa där i vid regelbundna tillfällen. Kan du inte köra delarna i maskinen rekommenderar vi diskmedel och varmt vatten för att försöka få delarna rena.

Äger du ingen kaffebryggare, eller är du på jakt efter en ny bryggare. Ta gärna del i vår guide för kaffebryggare med kvarn bäst i test. Vi hjälper dig att hitta den bästa kaffebryggaren med inbyggd kvarn för ta din kaffeupplevelser till nya höjder.