Rengör din kaffekvarn

Rengör din kaffekvarn

Att rengöra sin kaffekvarn är viktigt för att bibehålla den goda smaken av sitt kaffe. Vid regelbunden användning av din kaffekvarn kommer det tillslut finnas behov att rengöra din kvarn. Vid regelbunden användning av kaffekvarnen rekommenderar vi att du rengör kaffekvarnen ungefär en gång i månaden. Du kan även märka att kaffet har förändrats i smak ifrån vad du är van vid. Då är det dags att se över hur ren din kaffekvarn är.

Nedan beskriver vi fyra olika metoder för att rengöra din kaffekvarn, samt en följande steg för steg beskrivning hur du rengör din kaffekvarn med pensel så den blir ordentligt ren.

Alternativ 1: Dammsugare

Det enklaste sättet att rengöra sin kaffekvarn är att använda dammsugaren. Plocka av de delar du kan ovanför kvarnverket och använd ett smalt munstycke till dammsugaren och försök dammsuga rent så mycket so möjligt. Detta kommer dock inte kunna rengöra hela kaffekvarnen och det riskerar finnas kvar spår och rester kvar av gammalt kaffe.

Alternativ 2: Borste eller pensel

Ett effektivare sätt som försäkrar att du får bort mer av kafferester som fastnar i malningsverket är att du använder dig av en liten borste eller en pensel. Med penseln kan du borsta rent mellan malningsskivorna eller knivarna som sitter i kaffekvarnen. Börja med att plocka isär kvarnen så mycket som möjligt så du kommer åt riktigt ända ner till malningsverket. Använd sedan penseln och borsta borr så mycket som möjligt. Vi rekommenderar dock att du först drar ut sladden till kvarnen så att du av misstag inte råkar att starta kaffekvarnen när du är där och petar med penseln. Ett tips är att ställa in kvarnen på den grövsta inställningen för att enklare komma åt med penseln.

Alternativ 3: Rengörningstabletter

Ett annat alternativ för en mer grundligare rengöring är att använda sig av rengörnigstabletter eller kristaller. Tabletterna hjälper till att rengöra i malverket och rensa ut de rester av kaffet som är svåra att komma åt eller inte riktigt lossnar i mal. Tabletterna funkar på sådant sätt att du helt enkelt maler dom på samma sätt som du maler dina kaffebönor. När du malt en omgång med dessa tabletter, behöver du mala kaffebönor en omgång också. Detta är för att bönorna ska hjälpa till att få bort eventuella rester av tabletterna som sitter kvar i malverket. De kaffet som du malt nu är inte drickbara. Så släng dom i soporna och mal en ny omgång bönor och njut av kaffe med bönor från din rengjorda kaffekvarn istället.

Alternativ 4: Ris

Ett annat smidigt sätt att rengöra sin kaffekvarn är att använda sig helt vanligt torrt matris. Använd 0.5 dl ris och mal sedan riset på en fin inställning. Vi rekommenderar dock fortfarande att du maler en mängd kaffe efter detta för att få bort alla spår av ris ifrån malverket.

Steg för steg beskrivning

Ser din kaffekvarn ut som på bilden nedan? Då är det dags att rengöra sin kaffekvarn Följ våran steg för steg beskrivning för att hålla din kaffekvarn ren och förlänga dess livstid. Visste du att en ren kaffekvarn gör så att kaffet kommer bli godare igen?
OBS! Låt inte maskinen vara inkopplad och strömförsörjd och häll inte vatten i maskinen. Det kan skada motorn eller ta sönder din kaffemaskin.

Kafferester i malverk kaffekvarn

1. Plocka isär din maskin

Börja med att plocka ut alla löstagbara delar och ställ de åt sidan så att du kan rengöra dom senare.

Löstagbara delar till kaffekvarn

2. Plocka fram hjälpmedel

Här kan du se hur mycket kafferester som sitter kvar i detta malverket. Vi rekommenderar att du tar fram en liten pensel eller en liten borste inför detta.

Kafferester i malverk kaffekvarn

3. Börja att borsta rent malverket

Börja att borste längst malverket med hjälp av ditt verktyg för att arbeta bort gamla kafferester. Här kan du se hur mycket kaffe som kan sitta kvar när jag tog bort ännu en löstagbar del som arbetar ihop med malverket. Så borsta noga och försök få bort så mycket av kaffet som möjligt. Det kan underlätta att ibland vända upp och ner på maskinen och hälla ut det som du fått loss, så du ser hur mycket som sitter kvar.

Rengöring av kaffekvarn
Rengöring kaffekvarn

4. Renborstat malverk

Här har jag fått bort stora mängder av det kaffe som sitter i malverket. Det går såklart att vara ännu mer nogrann och få bort ännu mer rester. Jag upplever dock inte att det lilla som sitter kvar, kommer att påverka kaffets smak.

Rent malverk kaffekvarn

5. Skölj av löstagbara delar

Skölj ur alla löstagbara delar noggrant med vatten och lägg på tork, för att få bort gamla kafferester som ligger samlade i de olika delarna. Var dock noggran med att de torkar innan du använder dom igen. Vissa av delarna är gjorda i metall och används de innan det torkat ordentligt riskerar du att skada maskinen eller få rost på de olika delarna.

Rena reservdelar kaffekvarn

Nu när du gjort rent din kaffekvarn kan du mala ditt kaffe igen. Vill du veta hur du ska mala ditt kaffe för att få ut maximal smak av ditt kaffe kan du läsa mer om det i vår guide; Malningsgrad av kaffe.

Lycka till!

OBS!

Det är viktigt att du aldrig använder vatten vid rengörningen. Individuella löstagbara delar i kaffekvarnen är okej att rengöra med hjälp av vatten. Var dock väldigt noga med att dessa torkar helt innan de används igen. Att rengöra malverket med vatten riskerar göra att de rostar om vattnet inte torkar. Därför rekommenderar vi att du helt och hållet avstår att använda dig av vatten i närheten av malverket.

Tips från mig!

När du maler ditt kaffe, brukar mycket kaffe sitta kvar i behållaren för det malda kaffet? Detta beror på att när du maler kaffe med en elektrisk kaffekvarn kan statisk elektricitet bildas. Detta kan enkelt undvikas genom att droppa 1-2 droppar vatten på bönorna precis innan de ska malas. Detta minskar mängden statisk elektricitet som bildas på bönorna och det minskar hur mycket kaffe som sitter kvar i behållaren efter malning.

Källor för Rengörning av kaffekvarnar

Nybryggt. nu – Godare kaffe med ren kaffemaskin
Kockhuset.se – Hur man rengör en kaffekvarn – Steg för Steg