Rosta kaffebönor

Att rosta kaffet är en väsentlig del för att få fram smaken ifrån kaffebönorna. Visste du att beroende på hur vädret är ute, så kan det påverka rosteri maskinerna, vilket i sin tur påverkar utkomsten av kaffet. Så även i ett stort kafferosteri som rostar stora mängder kaffe, kan sluttemperaturen på kaffebönen variera mellan +/-2 grader. Något som kommer påverka utkomsten av smaken på kaffet. Så att rosta kaffet kan vara en delikat process för att alltid försöka att få ut samma återkommande karaktär av bönorna.

Råkaffe
Råkaffe

Kaffebönans kärna

Kaffebönan, precis som många andra råvaror, ändrar färg när den värms upp. Rostas bönan förändras dess yta ifrån en grön till gul och slutligen ljusbrun. De höga temperaturerna bönan utsätts för torkar ut själva bönan och vattenånga som finns i bönan börjar sippra ut och den börjar att torka. Efter ett tag när bönan har börjat att komma upp i temperatur börjar även koldioxid läcka ut genom bönan. Det är i detta stadiet som kaffebönan börjar växa och dubbla i storlek. Du kan till och med vid vissa temperaturer höra hur det smäller i bönan, likt hur det låter när du gör popcorn. Det som låter är kaffebönan yttre hinna, den så kallade silverhinnan, som släpper under tiden bönan expanderar. Bönan kommer att fortsätta att expandera till den nått den önskade sluttemperaturen. Där efter kyls kaffebönan ner och bönan slutar då att expandera.

Rosta ditt egna kaffe

Visste du att du kan rosta ditt eget kaffe hemma? Innan du testar rekommenderar vi att du sätter på fläkten ordentligt och lämnar inte köket under tiden

Innan du väljer att rosta ditt egna kaffe hemma kan det vara bra att veta att det snabbt kan bli rökbildningar vilket kan sätta igång brandlarm. Rosta kaffe kan också lukta väldigt kraftigt och risk att spriden lukten av bränt i ditt hushåll.

Nyrostat kaffe

Rosta kaffet i stekpanna

Precis som du kan rosta exempelvis pinjenötter eller andra nötter i din stekpanna, så kan du rosta kaffebönor i stekpannan. Börja med att experimentera med en stekpanna på medeltemperatur utan någon olja i pannan. När kaffebönorna har börjat att rosta kommer skalet att börja släppa i din stekpanna. Rista då pannan så att skalen släpper helt och sila bort dom ifrån dina färdigrostade bönor.

Rosta kaffe i ugn

Ett annat sätt att rosta dina kaffebönor är att göra det i din ugn. Börja med att sätta ugnen på mellan 220 till 225 grader, gärna varmluft. Häll ut ett tunt lager med råkaffe på en plåt eller braspanna i ugnen, ca 250 gram eller 2.5 dl, och bevaka hela tiden rostningen i ugnen. Efter ungefär 7 till 8 minuter börjar bönorna bli ljusbruna och bönorna börjar att ge ifrån sig ett knäppande ljud och silverhinnan runt bönan kommer spricka och lossna.

Du kan du vrida ner temperaturen på ugnen. Du får då en längre rostningstid vilket gör att du får en jämnare rostning och du får ut en mer karamelliserad smak av sockret i kaffet. När du har nått den rostning du vill ha på ditt kaffe, ta då ut bönorna ifrån ugnen och kyl de fort för att stanna av processen och rostningen av dina kaffebönor.

Efter att du har kylt dina kaffebönor behöver de luftas. Häll då bönorna i en skål och låt de stå framme i minst ett dygn. Sedan kan du hälla bönorna i en sluten behållare och förvara de svalt.

Får du en ojämn rostning på dina kaffebönor? Här under kommer några tips för en jämnare rostning.

  • Ha inte för mycket kaffe på din plåt. Några deciliter räcker för att det ska täcka hela plåten. Undvik också att bönorna ligger på varandra. Viktigt att du också rör om i kaffebönorna ofta.
  • Exprimentera för att hitta den perfekta temperaturen för din ugn så att kaffet rostas klart på 15 till 20 minuter.
  • Har du en braspanna hemma kan det vara en bra idé att använda denna för att rosta dina bönor.
  • Bönorna får inte kylas i rumstemperatur
  • När bönorna har blivit lätt mörkbruna knäpper det ytterligare i bönorna och de börjar röra på sig igen. Efter andra knäppningen blir bönorna snabbt mycket mörka och bönytan blir oljig. Rostningen bör avslutas här! Bönorna fortsätter dessutom att rostas ett tag till efter att du har tagit ut dem ur ugnen.

Ett varningsfinger måste höjas– rostning av kaffe hemma sker på egen risk, brandvarnaren kan gå lös!
Var hela tiden aktsam, det kan gå fort – inte minst på slutet.

Här nedan är ett bra klipp av David Kringlund där han besöker företaget Pennybridge Roasters som förklarar deras process i hur de rostar sitt kaffe.

Källor

Nestle – EN ROSTMÄSTARES KÄRLEK TILL KAFFE
David Kringlund – SVERIGES GODASTE KAFFE ENLIGT KAFFEMÄSTAREN
Nybryggt.nu – HUR ROSTAR MAN KAFFE HEMMA?