Typer av kaffekvarnar

I grunden finns det olika typer av kaffekvarnar; elektriska- eller manuella kaffekvarnar. Men också att kaffekvarnen kan ha malverk av typerna burr- och blade malverk.

Malverk på kaffekvarnar

Blade grinders har två blad som roterar åt motsatt håll. Tekniken för blade grinders är generellt sätt enklare än burr, vilket gör också att blade brukar vara billigare. Burr grinder ger även ett jämnare resultat ifrån malningen, än vad en blade gör. Därför brukar blade användas i mindre påkostade kaffekvarnar än vad burr gör.

Typer av kaffekvarnar

Burr grinders är två roterande koner eller hjul som krossar kaffebönorna. Processen frigör oljor ifrån kaffebönorna vilket gör att maximal smak av kaffet kommer ut. De flesta burr grinders har flera inställningar för malningen och kan anpassas utefter vilken bryggmetod du väljer att använda. Burr grinder är både bättre och effektivare för att få ut en väldigt fin malning och en jämn malning av kaffet.

På bilden nedanför syns tydligt skillnaden på kvalitén mellan att använda sig av en Burr mot en Blade grinder.

burr grinder eller knivblad

Relaterande artiklar

Äger du ingen kaffekvarn? Läs vår guide för de bästa kaffekvarnarna 2024

Typer av kaffekvarnar

Manuella kaffekvarnar

Överallt i världen gillar baristor använda sig av manuella kaffekvarnar. De mest populära märkerna har ofta ett keramiskt malverk av en hög kvalitet som ger en jämn malning av kaffet. Är du en resande kaffeälskare kan en manuell kaffekvarn vara ett väldigt praktiskt redskap. Att mala sitt kaffe direkt ner i en Aeropress kan vara en perfekt combo för vilken kaffefantast som helst, som önskar den perfekta koppen kaffe var hen än befinner sig – i båten, på vandringen eller vid en brasa i skogen.

Manuella kaffekvarnar

Elektriska kaffekvarnar

Genom att köpa en elektrisk kaffekvarn kan du lyfta din kaffebryggning till en helt ny nivå. En elektrisk kaffekvarn maler lätt en större mängd kaffe än den manuella. Flera elektriska kaffekvarnar klarar även att mala allt ifrån din vanliga kaffebryggare hemma, till det mer finmalt espressokaffe. Elektriska kaffekvarnar har ofta olika egenskaper beroende på användningssyftet. Fundera därför på om du behöver en kaffekvarn för espressokaffe, bryggkaffe eller både och. En kaffekvarn som ska klara mala espresso är generellt sätt dyrare, men kan absolut vara en värd investering, då du får en bättre kontroll på malprocessen och jämnare malning.