Vad ska jag köpa för kaffekvarn?

Kul att du vill köpa en kaffekvarn. Vi lovar att du kommer att höja kvalitén på ditt kaffe och aldrig mer kommer köpa färdigmald i din närbutik.

Idag på marknaden finns det en uppsjö olika varianter av kaffekvarnar. Vi skiljer främst på manuella och elektriska kaffekvarnar och utelämnar större kvarnar för kommersiellt bruk. Det är även viktigt att lyfta typen av malverk, då det kan göra stor skillnad på kaffekvarnen och utkomsten av ditt kaffe.

Vad är skillnaden på elektriska och manuella kaffekvarnar?

I grunden finns det två varianter av kaffekvarnar; elektriska eller manuella kaffekvarnar. Elektrisk kaffekvarn är som namnet anger, en motordriven kvarn som drivs av ström. Samtidigt som den manuella kvarnen kräver att du själv vevar malverket.

Manuella kaffekvarnar

Manuella kaffekvarnar används av baristor världen över. Att ha en manuella kvarn kan ha flera fördelar. Flera av dom är små och kompakta, vilket gör att det är enkla och smidiga att ha med på resan. Att sitta i skogen vid en lägereld och mala sin kaffe ner i en AeroPress kan vara en härlig upplevelse och något som lockar många som gärna är ute i skogen. Manuella kaffekvarnar är något som funnits länge och tekniken har utvecklats och gjort dom bättre över tiden.

En annan stor fördel med de manuella kvarnarna är att de är mycket tystare än elektriska kaffekvarnar. Så vill du mala ditt kaffe innan familjen har vaknat på morgonen, kan den manuella kvarnen vara ett bra alternativ för dig. Manuella kvarnar är dessutom enkla att rengöra. Manuella kvarnar är även bättre på att bevara oljor i bönorna och få ut mer smak vid malningen ut i ditt kaffe. Tyvärr är behållaren för bönor eller det malda kaffet inte alltid lika stora som för elektriska kvarnar. Så ska du mala för många, kan elektrisk kaffekvarn vara ett bättre alternativ för dig.

Fastnade du för att köpa en manuell kaffekvarn? Läs gärna mer om vilken kvarn vi anser är bäst i vår sammanfattning av; Manuell kaffekvarn bäst i test.

Elektriska kaffekvarnar

En elektrisk kaffekvarn är behändig. Du behöver endast fylla på med bönor i behållaren och trycka på “start”. Maskinen maler då bönorna till din inställda malning utan att du behöver göra mer. De elektriska kvarnarna finns i flera olika storlekar och varianter. Det finns både väldigt billiga kvarnar och väldigt dyra kvarnar. En tumregel är att de dyrare kvarnar klarar generellt sätt hantera espresso malning på ett bättre sätt. Så är du på jakt efter en elektrisk kaffekvarn som klarar att mala espresso, bör du rikta in dig på en lite dyrare.

En fördel med de elektriska kvarnarna är som sagt att du behöver inte göra mer än att fylla på med bönor i behållaren och låta maskinen göra resten. Välj dock gärna en kvarn med hög motoreffekt. Kaffekvarnens motor kan avge värme, vilket påverkar kaffebönorna och hurdan smak du kommer få i ditt kaffe. Precis som med manuella kvarnar har de elektriska kommit långt. De är idag mycket enklare att rengöra än vad de var tidigare. Ska du mala stora mängder kaffe är den elektriska kvarnen något för dig.

Är du sugen på att köpa en elektrisk kaffekvarn? Du kan läsa mer om dom i vår undersökning av; Elektrisk kaffekvarn bäst i test.

Malverk kaffekvarnar

Både elektriska och manuella kaffekvarnar kan bestå av två olika varianter av malverk. Malverket är den del på kaffekvarnen som antingen maler eller skär sönder bönorna för att skapa de malda kaffepulvret vi sen brygger vårt kaffe på.

Blade grinders 

Blade grinders är ett malverk som består av två knivar i rostfritt stål vilket roterar åt motsatt håll. De här gör att bönorna skärs sönder snarare än mals. Generellt sätt är tekniken bakom blade grinders enklare än vad burr är, vilket också gör att blade brukar vara billigare. En stor nackdel med blade är att det är svårare att kontrollera malprocessen vilket gör att det kan variera kraftigt mellan storlekarna på de malda kaffet.

Flera av de blade grinders som finns på marknaden idag kan drivas elektriskt. Men det är ändå upp till dig som maler att styra hur länge kaffet ska malas. Det finns alltså ingen förinställd malgrad på kvarnarna.

Burr grinders 

En burr grinder är två roterande koner eller hjul som maler eller krossar kaffebönorna. Tekniken gör det mycket enklare att kontrollera din malgrad av kaffet och du kan få en mycket jämnare konsistent malning. Burr grinder är generellt sätt dyrare än blade, men gör ett mycket bättre jobb på mala kaffet åt dig. Så det är absolut värt investeringen att köpa en burr istället för blade.

Flera av de elektriska kaffekvarnar med burr grinder har en timer på malverket. Det här gör att du kan mycket enklare kontrollera malprocessen och behöver inte oroa dig för att få en ojämn malning på samma sätt som om du använder en blade grinder. Denna variant av kaffekvarn brukar också komma med olika inställningar för malgrader. Det här gör att du kan justera malgraden för vilket kaffe du vill brygga, och alltid få en malning enligt dina förväntningar.