Kapselmaskin bäst i test – 2 bra kapselbryggare

En kapselmaskin är smidig maskin vilket pressar uppvärmt vatten genom en kapsel innehållande kaffe. När vattnet rinner igenom kapseln och ner i din mugg kan du sedan avnjuta en kopp nybryggd kaffe. Glöm att behöva slänga kaffefilter och måtta upp rätt mängd kaffe. Kapselbryggaren sköter allt till dig och vet exakt hur mycket vatten som behövs till varje mugg kaffe den brygger.

Kapselbryggaren har blivit en populär maskin i våra svenska hem. När mer och mer tid går till annat, kan det vara skönt att göra det enkelt att brygga en kopp kaffe. Vi tittar på bästa kapselmaskinen 2024 i vårt testa av kapselbryggare.

Sammanfattning kapselmaskin bäst i test 2024

kapselmaskin bäst i test
Nespresso Vertuo Plus

KAPSELBRYGGARE BÄST I TEST

Positivt: Brygger gott kaffe, Snygg design, Unik bryggmetod
Egenskaper: Bryggtid 2min, Stor vattenbehållare, Stor kapselbehållare

Nespresso Essenza Mini

BÄSTA LILLA KAPSELMASKIN

Positivt: Liten, Unik bryggmetod, Lång garanti
Egenskaper: Vattenbehållaren klarar ca 10 bryggningar

Bästa kapselmaskinen 2024

1. Nespresso Vertuo Plus

Kapselmaskin bäst i test 2024

Nespresso Vertuo Plus

Egenskaper

 • Unik bryggmetod
 • Flera färger
 • Stor behållare för vatten
 • 2 minuter bryggtid

Kapselkaffe maskinen Nespresso Vertuo Plus har blivit en väldigt populär kapselmaskin i många hem. Med sin unika egenskap att punktera hål i ytterkanten på kapseln och rotera den i hög hastighet så får den ut mer smak på kaffet och ger en crema liknande effekt.

Även ifall kapselmaskinen Vertuo har flera rörliga delar är det inga konsumenter som identifierats som haft några problem med kaffemaskinen.

Kapselmaskinens unika förmåga med att rotera kapseln i hög hastighet gör att vattnet först trycks in i center av kapseln. Den höga rotationshastigheten gör att vattnet trycks ut emot sidorna på kapseln, tar med sig maximal smak ifrån kaffet innan de rinner ut i koppen.

Kaffemaskinen är designad för att vara enkel att använda. För dig som användare behövs endast ett enkelt knapptryck efter att en kapsel placerats i maskinen. På kapseln står streckkoder vilket maskinen läser av och vet vilka inställningar den behöver justera för den valda kapseln. På så sätt behöver du som användare göra minimal ansträngning och maskinen kan sköta resten. Allt du behöver göra är att fylla på vatten, tömma behållaren med kapslar och trycka på start.

Den generella upplevelsen av kapselmaskinen är att den gör väldigt gott kaffe. Smaken är len och smakrik och det upplevs inte märka någon direkt skillnad ifrån traditionellt bryggkaffe.

Tack vare det goda kaffet, en rymlig behållare som inte behöver tömmas varje gång den och mångsidigheten har den blivit en omtyckt kaffemaskin. En maskin många kan rekommendera av de konsumenter vilka köpt en. Till Vertuo kan du även köpa kapslar som du själv får fylla med ditt egenmalda kaffe. Har du ingen kaffekvarn kan du läsa i vår artikel kaffekvarn bäst i test, för att köpa en.

De enda egentliga negativa med kapselmaskinen är att en bryggning tar ca 2 min, beroende på vilken bryggning. Samt att genom att välja en Nespresso Vertuo blir man också låst att endast kunna använda deras kapslar. Andra kapselmaskinen ger möjligheten att använda kapslar ifrån andra märken. Något som gör att du kan styra kostnaden och kaffet mer själv. Tyvärr finns inte den möjligheten här. Med det sagt, så finns det ändå ett väldigt stort utbud av kapslar till Vertuo kapselkaffe.

Varför ska du lita på oss?

2. Nespresso Essenza Mini

Bästa lilla kapselmaskinen

Egenskaper

 • Unik bryggmetod
 • Tar liten plats i köket
 • Finns i flera färger
 • Vattenbehållaren klarar upp till 10 bryggningar

Kapselmaskinen Nespresso Essenza Mini är en liten smidig kapselbryggare vilket är värd sitt pris. Den är enkel att använda, ger god smak på kaffet. Kapselmaskinen tar väldigt liten plats i köket och gör så att du alltid kan ha den framme utan att förlora utrymme. Kapselmaskinen klarar brygga ca 10 koppar kaffe innan vattenbehållaren eller skräpbehållaren behöver fyllas på eller tömmas.

Kapselbryggaren Essenza Mini har ett års garanti och en livstids assistans ifrån deras telefonsupport.

”Jag har testat flera olika kapselmaskiner ifrån Nespresso. Essenza Mini fastnade verkligen hos mig och har stannat kvar”.
– Kund via prisjakt

I en undersökning av New York Times upplevde de att oavsett vilken Nespresso-maskin du väljer, kommer du få samma resultat på ditt kaffe. Maskinerna i sig är byggda med bra kvalité och kommer hålla. Metoden för kaffet är dock likadan och kommer därför inte skilja något kring smaken av kaffet.

Några av de enda negativa som framkommer med denna kapselbryggare är faktiskt att den är liten. I ett hem med större kaffekoppar kan det vara ett problem att få plats med sin kopp i maskinen. Du kan dock ta bort den löstagbara brickan på framsidan av maskinen. Då kan du enkelt ställa en normalstor kaffekopp under. Har du dock högre kaffekoppar än så, kan det bli ett problem att brygga direkt i din kaffekopp.

I ett test där man bryggde flera koppar efter varandra så fick maskinen kämpa lite. Så har du ofta en större mängd människor på besök som dricker kaffe, är kanske inte kapselmaskinen något för dig. Med det sagt, hade inte maskinen några problem om man endast lät maskinen vila lite emellan gångerna.

Så testar vi kapselmaskiner

I vårt test av kapselmaskiner valde vi ut de populäraste kapselbryggare på marknaden. Modellerna har sedan undersökts och samlat information om vad användarna av produkten har att säga.

När vi tittar på kapselmaskinerna undersöker vi bland annat hur de ser ut, hur enkla de är att använda och vilken typ av kapslar som används till kapselbryggaren. Men viktigaste av allt, hur gott kaffe den brygger.

Tillsammans med de egenskaperna utser vi kapselbryggarna till:

 • Bästa kapselbryggaren
 • Snyggaste kapselbryggaren
 • Bästa budgetval

Köpguide kapselmaskin

Att köpa en kapselbryggare så finns det några punkter som kan vara värda att fundera på. Det första du kan fråga dig själv är varför du ska köpa en kapselmaskin? Är det för att det ska vara enklare att brygga kaffe? Dricker du eller ni sällan kaffe och vill därför inte investera i en kaffebryggare? Oavsett vilken anledning du har kommer här några punkter som kan vara bra att tänka på inför köpet av en kapselbryggare.

 1. Hur många är ni i hushållet? Kapselmaskin kan vara smidigt om man är ensam i hushållet med att dricka kaffe. Allt du behöver göra är att lägga in din kapsel och trycka start. Det går självklart bra att använda kapselmaskinen vid större sällskap. Min rekommendation är dock att kapselkaffe inte är en bra lösning för detta. Det tar långt tid om varje person ska få brygga sin kopp kaffe. Samt att maskinen kan behöva vila mellan bryggningarna.
 2. Hur ofta dricker ni kaffe? Dricker ni flera koppar per dag, kan det bli dyrt att använda sig av en kapselbryggare. I snitt kostar 10 kapslar mellan 60 och 80 kronor. En kopp kaffe kostar alltså mellan 6 och 8 kronor / styck. Dricker du några koppar kaffe per dag kan det alltså vara billigare att brygga kaffe hemma i sin kapselbryggare, eller en annan bryggmetod som man tycker om.

Hur fungerar kapselmaskiner?

En kapselbryggare fungerar på ett sådant sätt att en kapsel placeras i en hållare. I denna kapsel finns malet kaffe av olika malningsgrad och rostning.

När kapseln är placerad i hållaren och maskinen stängs så punkteras samtidigt kapseln, vilket kommer tillåta att vatten kan rinna igenom kaffet.

När du trycker på att starta maskinen så värms vattnet i vattenbehållaren upp och pressas sedan genom kapseln. Kaffet kan sedan rinna ner i din kopp kaffe så du får en nybryggd kopp kaffe.

Vissa kapselmaskiner så som Nespresso har en speciell teknik. När kapseln punkteras punkterar de flera hål längst med ytterkanten av kapseln. Kapseln börjar sedan att rotera i hög hastighet vilket får vattnet att tryckas ut emot väggarna på kapseln. Kaffet som kommer ut får då med sig maximal smak av kaffet, samt att det bildas en crema liknande upplevelse i din kopp.

Kompatibilitet och olika typer av kapslar

På marknaden för kapselbryggare finns det flera olika typer av kapslar. Några av kapselmaskinerna är mer flexibla med vilka kapslar som passar i din maskin, andra är inte lika flexibla.

Kapselmaskinerna Nespresso Vertugo kan endast använda kapslar ifrån Vertugo. Vilket gör att kapselbryggare som tillhör Nespresso familjen är mer begränsade än andra kapseltillverkare.

Andra tillverkare av kapselmaskiner så som Keurig är mer flexibla och kan använda ett mycket större utbud av kapslar.

Bryggstorlek och alternativ

Generellt brygger kapselmaskiner mycket mindre kaffe i koppen. Generellt får du alltid under 30 cl kaffe vid bryggning. När en normalstor kaffemugg många gånger rymmer över 30 cl. Det finns dock kapslar för Nespresso som kan brygga kaffe på upp till 40 cl.

Många kapselmaskiner har även möjligheten att kunna justera hur mycket kaffe du kan få ut ifrån kapseln. På så sätt kan kapselkaffe vara flexibelt och ge dig kaffe i den storlek du önskar.

Storlek och design

I takt med att kapselmaskinen blir mer och mer populär i våra hem blir det fler och fler varianter att välja på. Något gemensamt med utbudet är att de som designar maskinerna har gjort dom för att passa våra hem. Därför har många kapselmaskiner även blivit snygga och väldesignade då de är maskiner som oftast alltid står framme i våra hem.

När det kommer till storlek beror det lite på hur ofta och hur stor kopp kaffe du väljer att brygga. De större maskinerna har oftast större behållare för vatten samt behållare för använda kapslar. Vilket gör att du inte behöver tömma eller fylla på lika ofta.

Det lämnar självklart inte den faktorn att du behöver ha plats för maskinen i ditt kök eller var du tänkt att ha den.

Vid köp av en ny kapselmaskin så framgår det alltid hur stor maskinen är. Du kan utifrån det avgöra om den kommer platsa i ditt hem.

Användarvänlighet

Kapselmaskiner eller kapselbryggare är väldigt enkla att använda. Allt du behöver göra är att öppna locket, lägga i din kapsel, stänga locket och trycka på start. Kan det bli enklare än så?

Det finns även kapselbryggare på marknaden som ger lite fler alternativ. Där du exempelvis kan brygga en kaffe lungo, espresso eller andra. Vilket gör att kaffemaskinen kan ha fler än en knapp att välja på. Men det ger bara dig som användare fler alternativ att välja på. Det försvårare in användandet av maskinen.

En sak du dock behöver tänka på är att efter använt maskinen några gånger, kan behållaren av vatten behöva fyllas på. Eller så kan du behöva tömma behållaren av använda kapslar.

En kapselmaskin är alltså väldigt enkel att använda. Och kan därför passa dig väldigt bar som vill ha enkelheten i att kunna brygga kaffe snabbt och enkelt hemma.

Underhåll och rengöring

Kapselbryggare behöver precis som andra kaffemaskiner, rengöras då och då. Vid regelbunden användning så byggs det upp kalk i rören inne i maskinen. Kalk kan ha en negativ påverkan på hälsan för maskinen, men även för smaken på kaffet.

I vår artikel; rengör din kapselmaskin, kan du läsa hur du med hjälp av ättika enkelt kan rengöra din kapselmaskin.

Budget och kostnad för kapslar

Kapslar till din kapselbryggare kan kosta ganska mycket. Hos flera stora butiker kan 10 kapslar kosta upp emot 90 kronor. Vilket innebär att en kopp kaffe skulle kosta 90 kronor att brygga. Självklart finns det billigare alternativ där kapslar till exempelvis Nespresso Vertuo är bland de dyraste kapslarna.

Något som framkommer i vår undersökning för kapselbryggare bäst i test är att det inte är nödvändigtvis att den dyrare maskinen alltid är bättre.

Nespresso Essenza Mini är en liten kapselbryggare som fått många positiva resultat och är en populär maskin hos många konsumenter. Detta trotts att vara en av de mindre maskinerna på marknaden och minsta behållaren för vatten.

Så ställ dig frågan för hur ofta du dricker kaffe och hur mycket pengar du vill lägga på en kapselmaskin? Om du exempelvis alltid tömmer behållaren för kapslar efter användning och fyller behållaren med nytt vatten vid varje bryggning, kanske de räcker med en mindre kapselbryggare för dig? Men dricker du flera koppar kaffe per dag, har plats i ditt kök och vill ha maximal bekvämlighet. Då kanske en av de större lite mer påkostande maskinerna är något för dig.

Metod för mjölkskumning

Idag finns det flera maskiner för kapselkaffe på marknaden där det följer med någon form av mjölkskummare. Några maskinerna har den inbyggd och andra har den som ett separat tillbehör.

Mjölkskummaren ger dig som användare möjligheten att skumma mjölken så att du kan göra en egen kaffe latte eller capucciono hemma direkt i din kapselmaskin.

Källor – Kapselkaffe bäst i test

Nespresso Vertuo Plus review – 28 Januari 2022
https://www.tomsguide.com/reviews/nespresso-vertuo-plus-review

Nespresso Vertuo Plus review – 24 Maj 2021
https://www.techradar.com/reviews/nespresso-vertuo-plus-review

New York Times – 29 mars 2023
https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/best-nespresso-machine/

Lämna en kommentar