Wilfa kaffekvarn WSCG-2

Wilfa Kaffekvarn Recension

Wilfa kaffekvarn WSCG-2 är den första kaffekvarnen jag ägde. Den har verkligen varit en trotjänare i köket och låtit mig mala kaffe till bryggmetoder som pour over, bryggkaffe och franskpress. Är du på jakt efter din första elektriska kaffekvarn kommer denna vara ett bra alternativ som låter dig växa i upplevelsen för en bättre kopp kaffe. Jag kommer här under sammanfatta min upplevelse och erfarenheter av att ha använt kaffekvarnen i ett par år.

Wilfa Classic Savour WSCG-2
Wilfa WSCG-2
Wilfa kaffekvarn

Egenskaper: Bönhållare 250g | Justerbar malningsgrad | Inbyggd timer för rätt mängd kaffe | Dold sladdförvaring i botten | 5 års garanti på kaffekvarnen.

Wilfa Classic Savour låter dig mala hela bönor och ger dig en härlig kaffeupplevelse. Genom att låta Wilfa mala dina bönor kan du själv styra kaffet till att smak så som du vill. Att mala kaffebönor sprider en behaglig doft av kaffe i köket vilket får en att längta efter kaffe. Att mala sina egna bönor kan också försäkra en välsmakande kopp kaffe hemma.

Relaterande artiklar

Guide för att köpa kaffekvarn

Denna elektriska kaffekvarn ifrån Wilfa är “lillebror” till deras nyare modell Wilfa Svart Aroma som har utvecklats lite ytterliggare.

Kaffekvarnen är tillverkade med en stark men långsam motor. Genom att mala bönorna långsamt frigörs mindre värme ifrån motorn vilket kan ha en direkt påverkan på utkomsten av kaffebönorna och på så sätt smaken på ditt kaffe.

Malverket

Kvarnverket är av konisk form vilket hjälper till att få en jämnare malning och alla bönor i samma storlek. Att det som är malt har samma storlek är en förutsättning för att få ut så mycket smak ifrån kaffet som möjligt. Många små bitar av kaffet gör att vatten rinnner igenom kaffet långsammare och på så sätt sätter mer smak i vattnet. Därför är det viktigt att en kvarn kan leverera en jämn malning av den malningsgrad du vill ha, för att passa den bryggmetod du valt at brygga. Tyvärr är inte kvarnen är tyvärr inte godkänd av European Coffee Brewing Center.

Delar

Behållaren till kaffekvarnen för bönorna är vridbar där du justerar vilken malningsgrad du vill ha på bönorna. Genom att vrida på behållaren kan du justera allt ifrån finaste mocka malningen till grovt kokkaffe. Tack vare denna enkla och smarta design är det enkelt att justera malningsgraderna och lätt att hitta tillbaka via indikatorerna på sidan av behållaren.

Kvarnen kommer med tre löstagbara behållare som går att köra i diskmaskin eller diska förhand. Var dock noga med att om du diskar dom, se till att du låter kvarnen torka riktigt. Skulle det finnas fukt kvar som tar sig ner i malverket, riskerar det att rosta över tiden.

Malning

Grövsta malningen

Wilfas kaffekvarn är inställd på den grövsta malningsgraden som den går att ställa in på. På bilden syns det att merparten av bönorna är i stort sett stora bitar av kaffet. Det som också syns är att det skiljer en hel del i storlek ändå på kaffet. Här kan jag tycka att kvarnen inte gör ett jättebra jobb med att hålla malningsgraden jämn. Med det sagt är detta också den grövsta inställningen och den gör ett bättre jobb när det kommer till malningsgrad för handbryggt kaffe som exempel presskanna.

Wilfa kaffekvarn WSCG-2 Grovmalning

Mellangrov malning

Kaffekvarnen är här inställt på att mala till traditionellt bryggkaffe, vilket är mellaninställningen på kaffekvarnen. Här tycker jag att det är mycket jämnare mellan grovheten på kaffebönorna. Man kan fortfarande se att det finns flera bitar som avvikter lite ifrån de andra, men är i stort sätt väldigt lik i malningsgrad. Skulle jag brygga traditionellt bryggkaffe med detta skulle de ge en jämn extrahering av kaffet eftersom det är i stort sett väldigt likt storleksmässigt.

Wilfa kaffekvarn WSCG-2 Bryggmalning

Finaste maningen

WSCG-2 är nu inställd till att mala kaffet till de finaste den kan (mocka). Vilket syns på bilden är malningen mycket jämnare här än i de två tidigare bilderna. Kaffet kommer ut som ett fint pulver och kommer förlänga extraheringstiden för att ge dig ett kraftfullare och fylligare kaffe. Det når dock inte riktigt upp till att kunna mala till den fina espresso malningen. Det är såklart en smaksak också. Ska du brygga en latte eller cappuccino hemma med en mjölkskummare, skulle denna malningen absolut kunna ge dig ett starkt kaffe att bygga grunden på. Har du istället en mer avancerad kaffemaskin som kan göra riktig espresso, så kommer inte denna malningsgraden kunna dig tillräckligt lång extraheringstid.

Wilfa kaffekvarn WSCG-2 Finmalning

Rengöring

Behållare

Som alla kaffekvarnar behöver även denna rengöras med jämna mellanrum. Bilden nedan visar behållaren som samlar upp det nymalda kaffet och det kaffe som fått statisk elektricitet, vilket gör att det fastnar i behållaren. Detta kaffet kan vara lite klurigt att få ut ifrån behållaren och brukar kräva att man sköljer ut noggrant eller torkar ut behållaren.

Då behållaren är i plast har kaffebönorna som har blivit elektrisk laddade enklare att fastna på insidan av behållaren. Wilfas nyare modell av denna kaffekvarnen har istället en behållare i metall. På något sätt har Wilfa fått den behållaren att inte samla upp lite mycket kaffe, utan att det mesta kaffet följer med ut när du häller över ditt malda kaffe.

Kaffebehållare WILFA WSCG-2

Bönhållare

Benbehållaren är integrerad i själva konstruktionen av kaffekvarnen. För att justera malgrad vrider du enkelt på cylinderbehållaren som då gör att malverket kommer antingen närmare varann eller längre ifrån varann. Behållaren i plast av tjockt material enkel att hålla rent.

Kollar du ner i behållaren ovanifrån ser man att malverket är skyddat av en “plasthat” med hål på sidorna för att bönorna enkelt ska kunna åka ner i malverket och så inte nyfikna fingrar kan vara där och peta. Tack vare att bönorna bildar statisk elektricitet vid malning, blir det tyvärr ibland kvar mycket rester av de malda kaffet i behållaren. Detta rengör man dock enkelt med hjälp av en pensel eller dammsugare. Och i värsta fall även plockar bort behållaren och sköljer ur den med vatten. Ser bara till så att behållaren torkar ordentligt så ingen väta följer med ner till malverket och riskerar göra så att det rostar.

Avslutande ord

Denna kaffekvarn ifrån Wilfa kommer att ge dig väldigt gott kaffe och en belåten malning varje gång du använder den. Det är en väldigt bra alternativ som första kaffekvarnen innan du valt att experimentera lite mer och skapa utrymme för en mer avancerad kvarn.

Relaterande artiklar

Vi går igenom flera bra kaffekvarnar och väljer ut den bästa.

Enligt mig kommer du absolut känna dig nöjd av att köpa denna kvarnen. Tänk bara på att regelbundet torka ut gamla kafferester i kvarnen för att få ut maximal smak på ditt kaffe.

Anledningen till att denna kaffekvarnen inte kommit med i kaffekvarn bäst i test eller elektrisk kaffekvarn bäst i test är för att storebror är en snäppet bättre kaffekvarn och kostar några 100 kronor mer. Känner du att du är villig att lägga de extra kronorna kan Aroma Svart vara ett bättre alternativ som ger minst lika bra resultat som Classic Savor samt att den vunnit ett flertal priser.