Vad är skillnaden på kaffekvarnar?

Det kan vara svårt att veta vad som är skillnaden på kaffekvarnar. När det kommer till att hitta en kaffekvarn kan det kännas väldigt svårt. Här kommer du få veta vad det finns för olika varianter av kaffekvarnar och vad som skiljer dom åt.

skillnaden på kaffekvarnar

Varianter av kaffekvarnar

I grunden finns det tre olika varianter av kaffekvarnar; elektriska med knivar eller malskivor, eller de manuella vilket du vevar för hand. En tumregel när det kommer till malverk, så skapar skivor en jämnare malning än knivar gör.

Elektriska kaffekvarnar maler snabbare än manuella. Tyvärr ger den elektriska motorn ger ifrån sig värme vilket kan påverka bönorna. Genom att välja en kaffekvarn som maler långsamt kommer motorn inte ge ifrån sig lika mycket värme, på därför inte riskera påverka kaffebönorna.

Detta är inget vi själva på kaffekvarnen.net har upplevt när vi använt oss av våra elektriska kaffekvarnar som varit med oss i livet. Men är detta något du tycker är viktigt, rekommenderar vi att du istället kollar på en manuell kaffekvarn som Zassenhaus Brasilia, vilket är vår favorit i vår undersökning av kaffekvarn bäst i test 2024.

De manuella kaffekvarnar kräver fysisk arbete ifrån den som vill mala kaffet. Den manuella malningen av kaffe är generellt sätt långsammare än att använda sig av de elektriska. Manuella kaffekvarnar kan även upplevas tystare än de elektriska. Men kaffebönor är hårda. Så att mala kaffe helt ljudlöst är tyvärr inte möjligt. Elektriska kaffekvarnar kan ibland skapa lite statisk elektricitet vid malning, vilket går de malda kaffet att fastna på insidan av behållaren. Men en eller två droppar vatten på de kaffet som ska malas, så försvinner problemet och det fastnar inte längre något kaffe i behållaren. 

Vilken kvarn ska man ha till vilket kaffe?

När det kommer till kaffe har vi olika preferenser. En person som använder sig presskanna eller fransk press har inte samma preferenser av kaffe som personen som föredrar espresso. Vilket kan vara en del av kaffets charm, alla möjligheter till hur de kan drickas. Detta sätter såklart krav på kaffekvarnar för att kunna klara göra lite grövre malet kaffe för presskanna till att kunna mala det väldigt finmalet för att göra en espresso. Oavsett vilka preferenser du har och vilka krav du har på en kaffekvarn, kommer du garanterat att hitta en kaffekvarn som passar dig och ditt behov.

Sammanfattning

Nu kan det låta som att manuella kaffekvarnar är att föredra framför en elektrisk kaffekvarn. Valet av kaffekvarn är helt och hållet en smaksak. Jag själv har fastnat för kaffekvarnen ifrån Smeg, som är vinnaren i vår undersökning kaffekvarn bäst i test 2024. Den ger alltid en jämn malning av hög kvalitet och jag vet alltid vad jag får ut av den.

Istället har jag en manuell kvarn med mig på resan eller när jag ska ut med båten en varm sommardag och blir sugen på en kopp kaffe till sjöss. Så välj en kaffekvarn du tror skulle passa i ditt hem och kan leverera det du förväntar dig av den.

Är du nyfiken på att läsa mer vad som skiljer elektriska och manuella kaffekvarnar åt, kan du läsa det här på våran huvudsida; Vad är skillnaden på elektriska och manuella kaffekvarnar?.

Tips!

Ibland kan kaffe fastna på insidan av behållaren efter att du malt det. Du ser det genom att kaffe sitter kvar längst väggarna på behållaren. Detta är på grund av statisk elektricitet som bildas när du maler ditt kaffe. Du kan minska denna effekten genom att droppa ett par droppar vatten på kaffebönorna inför malning. Du kommer då få mycket mindre elektricitet i behållaren och minskar risken att sprida kaffe i hela köket.

Källor – Skillnaden på kaffekvarnar

 Kaffegrossisten – Välj kaffekvarn