Malningsgrad av kaffe

Genom att köpa en kaffekvarn via oss här på Kaffekvarnen så får du ett perfekt verktyg som hjälper dig att styra kaffets karaktär och få ut maximalt med aromer från ditt kaffe. Vårt mål är även att hjälpa dig att förstå; Malningsgrad av kaffe. 

Men hur vet du vilken malningsgrad ditt kaffe ska ha? Malningsgrad handlar i grunden om extrationstiden. Det vill säga hur länge vattnet är i kontakt med kaffet. Ett grovmalen kaffe har lägre kontaktyta mot kaffet och det tar då längre tid för kaffets smaker att träda fram. 

Om extraktionstiden är kort, som vid espresso, behövs det att kaffet är väldigt finmalet. Annars hinner inte vattnet få med sig alla smaker när det rinner igenom de finmalda kaffebönorna. Vid bryggkaffe där kaffebönorna lite grövre malda behöver kaffet rinna igenom långsammare. Det är därför presskanna eller kokkaffe tar längst tid att brygga, då det har den grövsta malningen. Ett finmalt kaffe i presskanna kommer bli väldigt beskt då vattnet kommer ha kontakt med väldigt mycket kontaktyta. 

Malningsgrad av kaffe

Precis som förhållandet mellan kaffet och vatten, är malningsgraden även en personlig smaksak. Vilket gör att även här kan du experimentera dig fram till en du gillar. En tumregel vi här på kaffekvarnen följer är att espresso har ett väldigt finmalet kaffe. Den traditionella kaffebryggaren har ett finmalet kaffe. Medans presskanna har strax under grovmalen. 

Upplever du dock att kaffet smakar beskt, prova att mala kaffet lite grövre. Upplever du istället att kaffet upplevs syrligt eller lite för klent. Testa då använda dig av en finare malning. I många fall kan malningsgraden påverka mer än doseringen av kaffe. Så vi rekommenderar att du håller dig till den vanliga doseringen av kaffe och istället justerar malningsgraden innan du börjar experimentera vidare. 


Vilken malningsgrad av kaffe är rätt för dig?

Espresso kaffe

Extra finmalet

Vid extra finmalet kaffe ska de nästan vara lika fint som florsocker och sedan packas så vattnet långsamt rinner igenom kaffet. Kaffet kännetecknas att bli starkt och smakrikt.

Pour Over kaffe

Finmalen

Finmalet kaffe passar till den traditionella elektriska kaffebryggaren. Kaffet kännetecknas till en grovlek som liknar strösocker.

Presskanna

Nästan grovmalen

Mal kaffet till en grovlek som liknar rårörsocker. Används framförallt vid manuella bryggmetoder så som franskpress. Låt kaffet dra i 3-4 minuter för att få ut maximalt med smak ifrån kaffet.

Föredrar du dock att köpa färdigmald kaffe, brukar de stå på förpackningen vilken malningsgrad kaffet har och vilken bryggmetod de rekommenderar till kaffet i förpackningen. Vi på kaffekvarn rekommenderar dock såklart att du maler ditt kaffe själv. Det är nämligen inte dyrare att köpa omalda kaffebönor än färdigmald. Gå gärna till ett lokalt café och prata med dom om vilket kaffe de rekommenderar dig. Skulle det fortfarande vara så att du föredrar köpa färdigmalt kaffe, rekommenderar vi Arvid Nordquists kaffe. Vårt “go to” kaffe om vi tvunget måste köpa färdigmald.

Börjar din kaffekvarn innehålla spår av gammalt kaffe eller undrar du hur du ska dosera ditt nymalda kaffe? Läs då gärna någon av våra artiklar som; Dosering av kaffe och Rengörning av kaffekvarnar


Hur länge håller kaffe?

I samma sekund som kaffets förpackning bryts börjar kaffet oxidera och tappa sina aromiska ämnen. Kaffet är nämligen en färskvara. Ett bra riktmärke är att om du vill få ut maximalt med smak ifrån ditt kaffe så håller kaffet i cirka tre veckor. Efter det har det tappat så pass mycket aromer och påverkats av syret vilket gör att det försämras sin smakkvalitet. Vi tipsar därför om att använda en förslutningsbar och lufttät burk och att den förvaras gärna i ett normaltempererat skåp.


Fun fact

Kaffesump som blir över efter gjort någon av de olika bryggmetoderna kan användas i dina växter. Kaffe innehåller nämligen rikliga mängder med kväve, fosfor, mineraler och kalium, vilket är ett naturligt gödningsmedel för växterna.


Källor

Egna erfarenheter och tester
Arvid Nordquists – Så väljer du malningsgrad för hela kaffebönor
Gardena – En mirakelprodukt: Kaffesump

Lämna en kommentar